Dan državnosti Hrvatske: Predsjednik Milanović nije otišao na Tuđmanov grob

s
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović iako se ne slaže da se Dan državnosti Hrvatske obilježava 30. maja položio je zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem vijence na groblju Mirogoj, ali nije otišao sa njima na grob prvog predsjednika Franje Tuđmana.

"Na Mirogoju sam samo zbog mrtvih, to je minimum koncilijantnosti i obzira koji ću uvijek pokazati. To je ipak odluka koju je donio Sabor, ali znamo da Sabor sa žeton većinom može donijeti bilo kakvu odluku. To je moj stav i ja ga na ovaj način izražavam, ništa aktivno ne poduzimam protiv, ali ovakva vrsta iznude, odnosno utjerivanja nečega što se još naziva i Danom državnosti, nije dobra", poručio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nakon što je u subotu zajedno s premijerom i predsjednikom Sabora položio vijence na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata, pred spomenikom „Glas hrvatske žrtve - Zid boli“ te pred Središnjim križem branitelja povodom Dana državnosti iako ovaj datum 30. svibnja ne podržava.

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković vijence su položili još i na grobu prvog predsjednika Franje Tuđmana, bez Milanovića. Taj dio protokola Milanović je izbjegao.

Milanović se Vladi nije pridružio ni na misi za Domovinu, kao ni na svečanosti obilježavanja Dana državnosti na Markovu trgu.

"To je program Vlade i neću. To je moj stav. Držim se stvari koje sam govorio i usprkos njima sam dobio povjerenje. Isto sam rekao i za ceremonijalne uniforme, to se neće koristiti dok sam ja vrhovni zapovjednik. A neki drugi predsjednik slobodno, ali onda neka nađe neke prave hrvatske povijesne uniforme, a ne jednu iluziju mađarske kraljevske garde i to nakon što su carevi, koje je ta ista garda čuvala, ubijali ili tamničili hrvatske velikaše", rekao je on, piše 24sata.hr.

Na pitanje novinara da li smatra da je pomalo negativan kada bojkotira te neke stvari, Milanović je rekao da ne bojkotira nego se ovdje radi o predizbornom skupu.