Vijeće Građana USK: Realizacija druge faze iz projektne aktivnosti 9. januar, Dana genocida u Bosanskoj Krajini i BiH

Nakon što je u građanskoj inicijtivi održan skup u Cazinu Dana 16. Januara na kojoj je usvojena građanska Deklararacija o proglašenju 9. Januara, Dana genocida u Bosanskoj Krajini i BiH, ista je u trajanju od 30 dana upućene nevladinim organizacijama širom Bosanake Krajine na razmatranje kako bi se očitovale o tekstu Deklaracije i svojim pečetom, identifikacijskim brojem udruženja, saveza organizacija, potpisali saglasnost i tako dali podršku nastavka ovih projektnih aktivnosti Vijeća Građana Bosanske Krajine.

Sa danom 18. februara kada je istekao i posljednji dan razmatranja i pružanju podrške  Deklaraciji, ukupno je potpisalo i dalo saglasnost 16 udruženja i saveza organizacija sa Unsko-sanskog kantona. Po jedno udruženje iz Prijedora i Srebrenice i u konačnici saglasnost podrške je ovjerilo i potpisalo udruženje ''Žrtava, torture i svjedoka genocida'' iz Sarajeva, registrovano na nivou BiH. Podršku u ovim aktivnostima dobili smo i od ministarstva  za pitanje boraca i Vlade USK i  svih predstavnika političkih stranaka na Unsko-sanskom kantonu, kaže Bajrić Senad kordinator projektnih aktivnosti ispred Vijeća Građana Bosanske Krajine.

U potpisanoj saglasnosti nevladinih udruženja, Saveza organizacija civilnog društva stoji tekst podrške Deklaraciji o proglašenju 9. januara, Dan genocida u Bosanskoj Krajini:

Izražavajući stav civilnog društva i drugih nevladinih organizacija i udruženja i njihovih patriotsko opredjeljenih organizacija, pobornika istine o zločinima u Bosni i Hercegovini i pravde za žrtve tih zločina odlučili smo  podržati i prihvati inicijativu kroz ovu deklaraciju da se svake godine deveti januar u svim gradovima organizuje posjet stratištima i masovnim egzikucijama te održe komemoracijske sjednice i prigodne akademije na kojima će se govoriti o genocidu u Bosni i Hercegovini.

Istina je naše najjače oružje, a istina je da je na Bosnu i Hercegovinu izvršena brutalna agresija, a nad građanima širom BiH počinjen neviđen zločin i genocid, da su ga počinile institucije tzv. Republike Srpske, koja je osnovana devetog januara a već iste 1992. godine u Maju ovu nezakonitu i protiv Ustavnu tvorevinu poništio je Ustavni Sud RBiH. Zločinci su počinili genocid pa ga još i slave.

Naš cilj je istina, kad ćemo svake godine deveti januar u svim općinama, gradovima uz njihovu podršku i servis organizovati posjet stratištima, obilaziti mjesta masovnih egzikucija i tako po svim našim općinama širom Bosanske Krajine i BiH održavati komemoracijske sjednice i prigodne akademije, sate istorije na kojima će se govoriti o genocidu u Bosni i Hercegovini i BiH.

Ovu usvojenu građansku deklaraciju o Danu genocida u Bosanskoj Krajini tražimo da se jednako Usvoji i prihvati na Skupštini Unsko-sanskog kantona.

U prilogu video sa održanog Skupa u Cazinu.