Sretan Dan grada Cazina, grada ljubavi i herojske mladosti

Nekad tek mala kasaba na razmeđu puteva, danas grad koji se modernizuje, razvija, odrasta.

Sve češće se spominje kao pozitivna i lijepa priča i izvan granica naše države, bilježeći pozitivne pomake u svim segmentima.

6. august je poseban za sve Cazinjane i Cazinjanke koji iskreno vole ovaj grad, živjeli u njemu ili daleko od njega. Nekako, bili tu ili ne, on nam je uvijek negdje blizu srca.

Cazin je grad koji ima dušu, i to takvu da će i strance njome privući, i koji sve češće posjećuju, ali se i vraćaju u ovaj, s razlogom možemo reći, krajiški, ali i bosanskohercegovački ponos.

Ljudi su ovdje tek posebna priča, o njihovoj humanosti dovoljno govore njihova djela. Ljuti, kao pravi Krajišnici, nevjerovatno gostoljubivi, prave sevdalije i meraklije, a nigdje drugo do ovdje nećete naći ljude s većom količinom humora, inata i tvrdoglavosti. Kad sebi nešto zacrtaju, onda to i ostvare. Možda ne odmah, možda ne iduće, možda ne za pet godina, ali ostvare. Kad-tad. Vjerovali ili ne. Ali vjerujte - u ovaj grad, u ove ljude, u budućnost u njemu. 

- "Ostajte ovdje! Sunce tuđeg neba neće vas grijati k'o što ovo grije - grki su tamo zalogaji hljeba, gdje svoga nema i gdje brata nije", rekao bi veliki Aleksa Šantić, ali mi nećemo tražiti to od vas, svako ima svoj put, ali tražit ćemo da, ako odete, ne zaboravite staze kojim ste nekada prolazili, put do Krajine i Cazina. Nikad ne zaboravite odakle potječete, gdje ste se rodili, rasli i odrasli. Ne zaboravite grad ljubavi i herojske mladosti jer on vas neće, iako će vam se nekad činiti da jeste.

I zato neka je sretan Dan grada Cazina, gdje ste uvijek dobrodošli!

Izvor: