Dan kada su bh. narodi ustali protiv fašizma

.

Današnji datum, 27. juli, predstavlja jedan je od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u historiji bh. naroda i građana. Dan je to kada su 1941. godine ovdašnji narodi započeli oružanu borbu protiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata, a danas se proslavlja 82. godišnjica od ustanka protiv fašizma.

Istina do raspada zajedničke države SFRJ, ovaj datum su slavili svi njeni građani, a danas se 27. jula u našoj zemlji sjećaju samo rijetki, uglavnom predstavnici udruženja boraca iz Drugog svjetskog rata, kao i oni koji još drže do tekovina Narodnooslobodilačke borbe.

Ustanak naroda najprije je podignut u Drvaru, a te davne 1941. godine na današnji dan ovaj grad kao i Bosansko Grahovo su oslobođeni od fašista.

Od tog datuma, naredne četiri godine postojao je samo jedan cilj - oslobađanje domovine od okupatora i domaćih izdajnika. Iako su znali da predstoji teška borba koja će odnijeti mnogo života, vjerovali su da je borba vrijedna te žrtve. Ustrajali su u njoj, nisu se predali, ispunili su svoj cilj...