Dan kada su političari u RS-u zapamtili Paddyja Ashdowna: 59 smjena u jednom danu

Paddy Ashdown, koji je preminuo danas u 77 godini, ostat će upamćen kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH koji je najviše koristio svoja ovlaštenja. On je u samo jednom danu, 30. juna 2004. godine smijenio čak 59 funkcionera.

U mjerama smjena Ashdown je smijenio najviše članova Srpske demokratske stranke (SDS), od kojih 11 trajno, dok je donesena odluka da će se preostalih 48 moći vratiti funkcijama nakon što bude uhapšen Radovan Karadžić.

Tadašnji visoki predstavnik u BiH koristeći bonske ovlasti smijenio je predsjednika Narodne skupštine RS-a i lidera SDS-a Dragana Kalinića, te Zorana Đerića koji je tada obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova RS-a.

Svi funkcioneri su smijenjeni zbog opstrukcije napretka BiH ka stabilnosti, prosperitetu i vladavini prava, što se odrazilo negativnom odlukom NATO lidera o pristupanju zemlje Partnerstvu za mir. 
 

"Napadaju se pljačkaši, a ne srpski narod u BiH"

Visoki predstavnik je objasnio da je Kalinić smijenjen zbog nalaza finansijskog poslovanja SDS-a, koji je ukazao da ova stranka finansira optužene za ratne zločine, među kojima je i Radovan Karadžić.

Visoki predstavnik je naglasio da ove mjere ne predstavljaju nikakav napad na RS i njen status, koji je osiguran Dejtonskim sporazumom. 

"Ove mjere nisu zamišljene da se napadne srpski narod u BiH, nego pljačkaši koji su tom narodu oduzimali sve, uključujući i budućnost koju ova zemlja ima u EU", naglasio je tada Ashdown.

Prilikom preuzimanja dužnosti u našoj zemlji kazao je da Dejtonski sporazum možda nije idealan sporazum za izgradnju države, ali to je ono što imamo, tako da ono što izgrađujemo na osnovu Dejtona jeste ono što mi je sada važno. 

"Ne vidim ništa u Dejtonu što nas sprečava od izgrađivanja efikasne, moderno organizovane države. Dejton mora biti naš temelj, ali se ne smije dozvoliti da bude naš plafon."
 

"BiH previše troši na političare"

Govorio je da BiH počiva na tri, odnosno četiri stuba, misleći na sve njene narode, te da ako se ukloni samo jedan od tih stubova, sve će se srušiti.

"Ako ne možemo zajedno raditi u BiH, zajedno ćemo svi propasti. I bez sumnje oni koji će za to platiti cijenu neće biti političari, nego naša djeca", kazao je Ashdown koji je tada istakao da BiH troši previše novca na političare, a premalo na njene građane.

Ashdown će ostati upamćen kao veliki zagovornik međunarodne intervencije u BiH. Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini postao je 27. maja 2002. godine, a tu funkciju je obavljao do 30. maja 2006. godine.