Dan nakon SDP-ovog "NE sa SDA" - podijeljena mišljenja u Bh. bloku

Samo dan nakon najave Bh. bloka da neće s nacionalnim strankama u koaliciju na državnom i federalnom nivou - i dalje nejasna buduća pozicija ovog političkog saveza.

Dan nakon odluke glavnog odbora SDP-a da neće u koaliciju sa SDA, podjeljena mišljenja u Bh bloku. Jedni su zadovoljni, drugi misle da je propuštena prilika da se nametnu reformski procesi.

Najveći gubitnik je SDP tuzlanskog kantona koji odlazi u opoziciju. Iako je ranije najavljivao da neće u vlast, SBB ulazi u pregovore sa SDA i HDZ-om.

U izboru delegata u Zeničko-dobojskom kantonu, SDA je pogodavala HDZ-u, u Narodnoj skupštini RS - SNSD umjesto delegatima koji dolaze iz rada SDP-a, i to je bila prelomna tačna za glavni odbor da odbaci ulazak u pregovore sa Strankom demokratske akcije. 
To je bio i osnovni razlog zašto je Glavni odbor sazvan nakon što su završeni izbori za delegate u skupštinama kantona, jer se željelo vidjeti kako će SDA ponašati. Ostaje drugi krug glasanja, no manje je bitan, kazali su u SDP-u

SDP će ostati u vlasti u Kantonu Sarajevo, jer kaže Nikšić, tamo ne koaliraju nacionalne stranke, u Tuzlanskom kantonu stvar je drugačija, iako je na ovom području ostvaren najveći broj glasova.

Odluke glavnog odborra biće ispoštovane, kaže Enver Bijedić predsjednik KO SDP-a Tuzla, uz opasku kako se desila paradoksalna situacija u kojoj pobjednici u Tuzlanskom kantonu odlaze u opoziciju, dok su gubitnici u Kantonu Sarajevo formirali vlast.

U DF su razočarani odlukom glavnog odbora SDP-a, iako je raniji stav Bh. bloka bio da se ne ulazi u koaliciju s nacionalnim strankama. Tvrde da je propuštena prilika.

S druge strane u Našoj stranci zadovoljni. Smatraju kako će ovo ojačati Bh. blok.

Na pitanje šta ako SDP odluči ostatai u opozciji, u SDA su uoči Glavnog odbora kazali kako se pregovori nastavljau uz ostale i sa SBB-om. Ova stranka vć je obavila razgovor sa HDZ-om, potvrdio je danas i predsjednik HDZ BIH.

Odluku o ulaska u vlast Bh. bloka, požurio je upravo Fahrudin Radončić. Nakon najave da će SDP u Tuzlanskom kantonu formirati valst sa SDA , povukao se iz pregovora sa Bh. blokom.

Zajednički stav Bh. bloka Naša stranka nije čekala, objavivši da ih koalicija na državnom nivou ne zanima i da će SDP odlučiti o sudbini Bh. bloka.

Da li je sve navedeno blok ojačalo ili je iskorišten za politička nadmudrivanja biće poznato naredne sedmice nakon sastanka SDA i HDZ-a, kako prenosi N1.