Dan otvorenih vrata za vakcinaciju u BiH / Od danas vakcinacija Pfizerom bez zakazivanja, ali postoji uslov

vakcinacija
Ambasador Dimitrios Papandreou jučer je uručio donaciju grčke vlade od 120.000 AstraZeneca vakcine protiv Covid-19

 

Vakcinacija stanovništva protiv koronavirusa bez prethodnog zakazivanja u Republici Srpskoj, osim u Banjoj Luci, od danas će biti moguća i u Domu zdravlja u Bijeljini. U Vakcinalnom centru ovog doma zdravlja vakcinacija će se odvijati od 7.30 do 12.30 sati vakcinom Pfizer. Navode da se na ovaj Dan otvorenih vrata za vakcinaciju mogu javiti isključivo osobe koje imaju mjesto prebivališta u Bijeljini. Iz Doma zdravlja planiraju da se tog dana protiv virusa korona vakciniše 300 građana.
Ambasador Dimitrios Papandreou jučer je uručio donaciju grčke vlade Bosni i Hercegovini od 120.000 AstraZeneca vakcine protiv Covid-19, saopćeno je iz grčke ambasade u BiH.

U našoj zemlji je prijavljeno još 27 novozaraženih, dok su dvije osobe preminule ranije

Donacija je uručena u prisustvu ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević i pomoćnika ministra za zdravstvo u tom ministarstvu, dr. Dušana Kojića. To je dodatak finansijskoj pomoći za tri klinička centra u našoj zemlji (Sarajevo, Mostar i Banja Luka) u ukupnom iznosu od 130.000 eura dodijeljenih neposredno nakon posjeta grčkog ministra vanjskih poslova Nikolaosa Dendiasa u martu ove godine, kao znak solidarnosti u zajedničkoj borbi protiv pandemije.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH trenutno su na kontroli dvije serije vakcine Vaxzevria, proizvođača AstraZeneca, koje su zaprimljene putem donacije Grčke.


- Radi se stručno-administrativna kontrola, nakon čega će biti gotov nalaz. Jučer smo zaprimili zahtjev za kontrolu vakcine Comirnaty, proizvođača Pfizer koja dolazi putem EU4HEALTH mehanizma nabavke, čija analiza bi danas bila gotova, kazala je za Oslobođenje dr. Dženita Softić, načelnica Sektora za mikrobiološku i biološku kontrolu kvaliteta lijeka Agencije.