Dan rijeke Une: Biser ljepotom prepoznatljiv širom svijeta

Nizom aktivnosti danas će biti obilježen Dan rijeke Une – 17. maj, rijeke koja je svojom ljepotom i netaknutom prirodom prepoznatljiva u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta.

Centralna manifestacija je danas, na Japodskim otocima u Račiću pored Bihaća, a ovogodišnji fokus je na edukaciji djece i mladih o važnosti čuvanja i zaštite rijeke Une, ali i svih prirodnih bogatstava.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i predsjedavajući Gradskog vijeća Bihaća Davor Župa u povodu Dana rijeke Une uputili su čestitku u kojoj su naglasili važnost očuvanja rijeke Une.

– Upravo njena očuvana priroda i eko sistem, te čista voda, svima nama u gradu Bihaću, ali i gradovima nizvodno u toku rijeke Une motiv su da čuvamo našu rijeku i učinimo sve da njene ljepote prezentiramo širom BiH i svijeta – istaknuto je u čestitki.

Una izvire u selu Donja Suvaja ispod planine Stražbenice i protiče kroz Martin Brod, Kulen Vakuf, Ripač, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, Bosansku Kostajnicu, Hrvatsku Kostajnicu, Bosansku Dubicu i Jasenovac.

Una se ulijeva u Savu u blizini mjesta Jasenovac. Ukupna dužina ove rijeke je oko 212 kilometara, piše Fena.