Dan Zlatnih ljiljana obilježen i u Cazinu

.
Prije nego su krenuli put Gradačca, gdje se održava centralna manifestacija povodom Dana Zlatnih ljiljana, evociranje uspomena na najteže trenutke, upriličio je i Organizacioni odbor Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja grada Cazina. Njihovo druženje počelo je obilaskom mjesta pogibije cazinskih heroja, pripadnika 503. slavne brdske brigade, Kasima Ljubijankića, Zuhdije Šepića i Senada Bašića…

 

Zbog svog herojstva, major Kasim Ljubijankić, među prvima je odlikovan značkom zlatnog ljiljana. U njegovu i čast njegovih saboraca Šepića i Bašića, na mjestu pogibije položeno je cvijeće, proučena Fatiha te odana počast svim poginulim sinovima Bosne.

Ratni komandant,  Hamdo Delalić, održao je kratki sat historije, koji je prilagodio prisutnim učenicima OŠ „Tržačka Raštela“. Istakao je značaj ratnog puta formiranih brigada na području u kojem je svaka borba bila usložnjena dodatnim teretom izdaje.  Obilježavanje Dana Zlatnih ljiljana nastavljeno je u krugu područne škole Pjanići, polaganjem cvijeća u Spomen parku nazvanom po heroini i također dobitnici Zlatnog ljiljana, Indiri Pjanić. Spomen park bi ubuduće trebao biti i mjesto Šehidskog spomen obilježja za sve poginule borce Cazina i civilne žrtve rata.

Deveti maj, obilježen je i u Sanskom Mostu, prijemom dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja, u kabinetu gradonačelnika Farisa Hasanbegovića. Razgovarali su o trenutnom statusu i problemima ove i drugih boračkih kategorija, te načinima njihovog rješavanja. Poseban akcent stavljen je na realizaciju projekata čuvanja  sjećanja na generala Mehmeda Alagića.

Dan Zlatnih ljiljana datum je kada se u svakoj općini razgovara i o aktuelnim temama, kako bi one u dogledno vrijeme bile realizirane.