Danas dan D za delegaciju BiH u Savjetu Evrope

Bosna i Hercegovina bi mogla ostati jedina od 47 zemalja članica Savjeta Evrope ukoliko danas ne bude riješeno pitanje slanja bh. delegacije u Parlamentarnu skupštinu te panevropske organizacije.

Naime, danas bi trebalo da tim povodom bude održana sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi trebalo da odlučuju o ovom pitanju, a tu najavu pozdravili su i Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, i Dragoslav Štefanek, šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH.

Međutim, Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, upozorila je da nije moguće imenovati članove parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope sve dok ne bude održana sjednica Zajedničkog kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda, na kojoj će biti utvrđeni kriterijumi za izbor članova.

"To ne može uraditi nijedan pojedinac ili politička stranka. Svi se moramo ponašati odgovorno i raditi svoj posao kako bismo mogli očekivati određeni ishod", rekla je Krišto.

Prema njenim riječima, politički dogovori su neminovni i mora postojati konsenzus, podsjetivši da je nedavno, samoinicijativno, zakazana sjednica Zajedničkog kolegijuma.

"To nije dobro, jer je potrebno usaglašavanje o terminu i dnevnom redu da bi se postigli rezultati. Kako toga nije bilo, nismo uspjeli ni održati tu zajedničku sjednicu", naglasila je Krišto.

Crnadak i Štefanek su, pak, pozvali sve političke partije da imenuju parlamentarnu delegaciju, a Štefanek je ponovio opredjeljenje Savjeta Evrope da BiH učestvuje u radu i odlučivanju unutar njenih tijela.

Podsjećanja radi, Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je Savjet ministara u tehničkom mandatu da je danas posljednji rok za dostavljanje liste.

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, rekao je da bi u slučaju propuštanja ovog roka, Savjet Evrope i EU trebalo da pozovu na odgovornost one koji su krivi za takvu situciju i stave te političke lidere na svoje crne liste, prenose NN.