Danas godišnjica formiranja 505. Viteške bužimske brigade

.

 

 

Prošlo je 29 godina od formiranja 505. bužimske udarne krajiške brigade. Naime, na današnji dan, 15. augusta 1992. godine, formirana je 505-ta viteška bužimska brigada, na čelu sa legendarnim komandantom, brigadnim generalom rahmetli Izetom Nanićem.

Za mnoge Bužimljanke i Bužimljane danas je težak dan. Mnogima ovaj datum budi sjetu na najmilije koji više nisu s njima a bili su borci 505. viteške brigade, te dali život za odbranu jedine domovine.

Ova brigada je bila u sastavu Petog korpusa Armije R BiH. Prvenstveno je formirana kao 105. bužimska krajiška pješačka brigada, tog 15. augusta 1992. godine u Bužimu, a onda preimenovana u 505. Bužimsku.

 

Na dan formiranja brigada je imala 97 oficira, 140 podoficira i 1.250 boraca. Jedinica je bila naoružana lahkim pješadijskim naoružanjem i lovačkim oružjem različitih kalibara. 105. BUMB je imala zonu odgovornosti desno od sela Baštra i lijevo od sela Stabandža u dužini od oko 30 km uz državnu granicu sa R Hrvatskom (tzv. RSK).

Ova brigada se istakla u mnogobrojnim borbama protiv agresorske JNA, terorističkih snaga, tzv. VRS, te domaćih izdajnika. Odigrala je ključnu ulogu u odbrani naše države i oslobađanju Unsko-sanskoga kantona.

Dana 15. decembra 1993. godine odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, na prijedlog štaba Vrhovne komande OS R BiH, 505. brdskoj brigadi iz sastava Petog korpusa dodijeljen je počasni naziv “viteška”. Za hrabrost, odlučnost, požrtvovanost, za izuzetno isticanje u borbi, veliko umijeće u izvršavanju borbenih zadataka, te uspjehe protiv agresora, za očuvanje suverniteta i integriteta Republike Bosne i Hercegovine.

Kroz brigadu su prošli mnogi slavni borci, među kojima je najpoznatiji komandant, nosilac “Zlatnog ljiljana” i dobitnik ordena heroja oslobodilačkog rata, Izet Nanić.

Za vrijeme agresije na BiH, 505. bužimska brigada je imala 479 poginulih, 2.514 ranjenih i 189 nestalih ili zarobljenih boraca.

Komandu 505. bužimske brigade sačinjavali su: Komandant: Izet Nanić,

Zamjenik komandanta: Ismet Jusić,

Hamdija Mustafić,

Načelnik štaba: Fuad Kulauzović, Fikret Šahinović,

Pomoćnik komandanta za obavještajne poslove: Meho Bašić,

Pomoćnik za personalne poslove: Remzija Ičanović,

Pomoćnik za bezbjednost: Zijad Nanić,

Pomoćnik za operativne poslove: Sead Ljubijankić, Sead Jusić,

Pomoćnik za logistiku: Ibrahim Cinac,

Pomoćnik za moral: Abid Duraković,

Pomoćnik za pravne poslove: Nurija Bajrektarević

1. odred TO Bužim,

2. odred TO Bužim,

3. odred TO Bužim,

Specijalna jedinica Hamze,

Specijalna jedinica Gazije,

Značajnije akcije i uspjesi: – MUNJA ’93 – januar 1993. godine – Oslobađanje Velike Kladuše – 21. augusta 1994. godine – Slamanje neprijateljske ofanzive operacije “BREZA” – 12. septembar 1994. godine – Operacija Sana ‘95 – Oslobađanje Bosanske krajine zajedno sa drugim jedinicama 5. korpusa.

Mjesec august svake godine poseban je za Bužim. Od 4. do 15. augusta traje manifestacija „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“.

Legendarni komandant 505. bužimske brigade i jedan od najvećih heroja Krajine poginuo je 5. augusta 1995. godine. Krenuo je s Ćorkovače u proboj i spajanje s Hrvatskom vojskom u smjeru Dvora na Uni. Posljednja Nanićeva naredba bila je:

– Znate svi zadatak, cilj nam je spojiti se s hrvatskom vojskom u Dvoru, ali, ako Hrvata ne bude u Dvoru, mi idemo u Kostajnicu. Uglavnom, spojit ćemo se. Sretno... poručio je svojim borcima Nanić.

 

Tog dana u jutarnjim satima šehidio je na području Ćorkovače.

Svim bivšim pripadnicima 505. viteške brigade, Bužimljankama i Bužimljanima čestitamo ovaj značajan, tužan ali i neizmjerno značajan i ponosan datum.

No description available.

No description available.

No description available.

No description available.