Danas humanitarni let za povratak državljana BiH iz Rusije

Avion

Sa Aerodoroma "Nikola Tesla" u Beogradu danas bi trebalo da bude organizovan humanitarni let za Moskvu, kojim će se u BiH vratiti njeni građani koji su se u vrijeme pandemije virusom korona zatekli u Ruskoj Federaciji, a izrazili su želju da se vrate kući.

Kako je navedeno, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku obratili su se za pomoć državljani Bosne i Hercegovine, najvećim dijelom studenti koji studiraju u Rusiji i njihovi roditelji, da im se omogući povratak kući s obzirom na to da nema komercijalnih letova iz Ruske Federacije.

Iz Dodikovog kabineta su naglasila da je Vlada entiteta Republika Srpska na inicijativu člana Predsjedništva BiH obezbijedila humanitarni let na relaciji Beograd - Banjaluka - Moskva i Moskva - Beograd - Banjaluka.

Riječ je oko 70-ak državljana Bosne i Hercegovine, a ostatak slobodnih mjesta bit će ustupljen državljanima Srbije koje je pandemija zatekla u Ruskoj Federaciji.

Prema njihovim riječima, let za Moskvu bit će popunjen državljanima Rusije koji se nalaze u BiH i Srbiji, a žele da se vrate svojim kućama, što je organizovano u saradnji sa ambasadama Rusije u BiH i Srbiji. 

Izvor: