Danas je 9 godina od smrti Josipa Škije Katalinskog

skija
Na današnji dan - 9. juni

 

Engleski mikrobiolog Alexander Fleming 9. juna 1928. godine pronašao je penicilin. Tek 10 godina kasnije Howard Florey i Ernst Chain primijenili su ga kao prvi antibiotik. Fleming, Florey i Chain su 1954. podijelili Nobelovu nagradu za medicinu.

68. Rimski car Neron izvršio je samoubistvo pošto ga je Senat proglasio neprijateljem naroda i osudio na smrt.

1462. Posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, uzdajući se u pomoć kršćanske koalicije, otkazao je danak turskom sultanu Mehmedu II i priznao vrhovnu vlast ugarskog kralja Matije I Korvina. Turci su 1463. osvojili Bosnu i pogubili kralja Stjepana.

1672. Rođen Petar I Aleksejevič Romanov (Petar Veliki), car Rusije od 1682. do 1725, reformator države i društva. Osnovao je Akademiju nauka, pokrenuo prve novine - Vedomosti, pomagao razvoj privrede otvarajući rudnike i manufakture, organizovao državnu upravu i Rusiju podijelio na gubernije. Na ušću Neve 1703. podigao je novu prijestonicu - Sankt Peterburg.

1781. Rođen engleski inženjer i pronalazač George Stephenson, konstruktor lokomotiva. U Newcastleu je 1823. osnovao prvu fabriku lokomotiva, a njegova lokomotiva vukla je 1825. na pruzi Stockton - Darlington prvi putnički voz na svijetu.

1875. Na brdu Gradac kod Nevesinja izbio je jedan od prvih većih sukoba Hercegovaca sa Turcima u Bosanskohercegovačkom ustanku (1875-1878). Ustanak, nazvan Nevesinjska puška, brzo se širio i za mjesec zahvatio je i Bosansku krajinu.

1898. Potpisan sporazum kojim je Kina ustupila Velikoj Britaniji Hong Kong na 99 godina. Hong Kong je vraćen Kini 1. jula 1997. godine.

1945. Predsjedništvo Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) donijelo je Zakon o konfiskaciji imovine i izvršenju konfiskacije, na osnovu kojeg je država preuzela imovinu Trećeg rajha i državljana Jugoslavije koji su sarađivali sa okupatorom.

1945. Jugoslavija je s Velikom Britanijom i SAD-om postigla sporazum kojim je Julijska krajina podijeljena na dvije okupacione zone - A i B. Prva je potpala pod savezničku, druga pod jugoslovensku vojnu upravu.

1972. Američki bombarderi napali Hanoj i Hajfong. To je bilo najžešće bombardovanje Sjevernog Vijetnama od početka Vijetnamskog rata.

1991. Od erupcije vulkana na planini Pinatubo na Filipinima poginulo je oko 100 ljudi, a 250.000 je ostalo bez domova.

1995. Lideri EU imenovali švedskog diplomatu Carla Bildta za svog novog posrednika u bivšoj Jugoslaviji.

1999. Predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova. Time je okončan vazdušni napad NATO-a na SRJ, a na Kosovu su, na osnovu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244, raspoređene međunarodne snage, među kojima je najveći broj vojnika iz zemalja članica NATO-a. Sa povlačenjem vojske i policije, sa Kosova su počeli masovno da odlaze Srbi i Crnogorci.

2000. Umro američki vajar George Segal, jedan od najpoznatijih predstavnika pop-arta.

2003. Papa Ivan Pavao Drugi je petodnevnim boravkom u Hrvatskoj okončao stotu posjetu nekoj stranoj zemlji.

2004. Bivša kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir Lejla Zana iz Turske oslobođena je poslije deset godina provedenih u zatvoru zbog povezanosti sa kurdskim pobunjenicima.

2010. Umrla ruska balerina Marina Semenova, legendarna klasična plesačica iz sovjetskog doba.

2011. U 64. godini u Sarajevu umro Josip Škija Katalinski, proslavljeni fudbaler Željezničara.