Danas je rođendan izumitelju Facebook-a

zuk
U New Yorku je 14. maja 1984. rođen Mark Elliot Zuckerberg, američki računarski programer, vlasnik-direktor i glavni kreator najveće socijalno-društvene internetske stranice Facebook, koja je osnovana kao privatna kompanija 2004. godine

 

1811. Paragvaj proglasio nezavisnost od Španije.
1900. U Parizu otvorene druge moderne Olimpijske igre, na kojim su prvi put učestvovale žene.
1932. U Londonu umro srpski političar, historičar i ekonomist Čedomilj Mijatović, član Srpske kraljevske akademije. Kao šef srpske diplomatije potpisao je 1881. tajnu konvenciju sa Austro-Ugarskom. Prvi je u Srbiji počeo da izučava privrednu historiju.
1944. Rođen George Lucas, američki filmski režiser, tvorac “Ratova zvijezda”.
1948. Proglašena država Izrael, osam sati prije okončanja britanskog mandata u Palestini. Prvi predsjednik nove države postao je Chaim Weizmann, a premijer David Ben Gurion.
1955. U Varšavi potpisan ugovor o osnivanju Varšavskog pakta. Ugovor su potpisali Albanija, Bugarska, Mađarska, Njemačka Demokratska Republika, Poljska, Rumunija, SSSR i Čehoslovačka.
1968. Komunistička vlada u Čehoslovačkoj sa Alexanderom Dubčekom na čelu objavila je početak širokih društvenih reformi, poznatih kao Praško proljeće. Reforme su prekinute već u augustu ulaskom sovjetskih trupa u Prag.
1973. Lansirana prva američka vasionska laboratorija Skajlab I.

1989. U Los Angelesu umro američki pjevač i filmski glumac Frank Sinatra, koji je svjetsku slavu stekao nizom muzičkih hitova. Dobitnik je Oscara za ulogu u filmu “Odavde do vječnosti”.

1989. Vođa peronista Carlos Menem postao je predsjednik Argentine, pobijedivši na izborima kandidata vladajuće Radikalne partije Eduarda Angeloza.
1992. Glavnoj ulici u Beogradu, Ulici maršala Tita, poslije 47 godina promijenjen je naziv u Ulicu srpskih vladara. Naziv je kasnije promijenjen u kralja Milana.
1999. U vazdušnim udarima NATO-a na SR Jugoslaviju pogođena je kolona izbjeglica kod sela Koriša na Kosovu. Poginulo je 87 osoba, među kojim je najveći broj djece.
2002. Na donatorskoj konferenciji u New Yorku, koju je pokrenuo UN za prikupljanje pomoći za obnovu Srebrenice, koja je tokom rata u BiH bila enklava pod zaštitom UN-a, obećano 5,2 miliona dolara za obnovu tog grada.
2003. Pred Tribunalom u Haagu počelo suđenje grupi bivših oficira Vojske RS-a Vidoju Blagojeviću, Momiru Nikoliću, Draganu Obrenoviću i Draganu Jokiću, optuženim za zločine u Srebrenici u julu 1995. Nikolić je osuđen na 20 godina, Obrenović na 17, Jokić na devet, a Blagojević na 15 godina zatvora.
2003. Irački zvaničnici saopštili da je iz masovnih grobnica u toj zemlji otkopano više od 2.200 tijela, žrtava režima Sadama Huseina.
2003. Poslije 40 godina planiranja i debata, počeli podzemni radovi na zaštiti Venecije od tonjenja.
2003. Alžirska vojska oslobodila 17 evropskih turista, koje su oteli islamski militanti i držali ih dva mjeseca u Sahari.

2015. U Las Vegasu umro Riley B. King, poznatiji pod scenskim imenom B. B. King, Blues Boy Kings, legendarni blues pjevač, tekstopisac i gitarista. Smatra se za jednog od najuticajnijih blues muzičara svih vremena.