Danas je Svjetski dan borbe protiv karcinoma: Statistika je poražavajuća, ali borba za život je imperativ

bolnica
Svake godine, četvrtog februara, obilježava se Svjetski dan borbe protiv karcinoma. Rak je, uz kardiovaskularne bolesti, vodeći globalni javnozdravstveni problem te predstavlja znatan zdravstveni, ekonomski i društveni teret većini zemalja širom svijeta...

 

Prema posljednjim podacima Globalne zdravstvene statistike, broj novooboljelih od raka u svijetu prelazi 19 miliona, dok je broj umrlih porastao na 10 miliona. Porast onkoloških bolesnika prisutan je i u Bosni i Hercegovini. Godišnje oboli 10.000, a umre 5.000 osoba.

Razlozi su brojni, od sve veća starost društva, savremenog načina života praćenog stresom do nezdravih navika.  Maligne bolesti, inače, spadaju u hronične, neizlječive bolesti. Zato ih je, tvrde stručnjaci, najbitnije otkriti u ranom stadiju. Cjelokupnom obradom i opštim pregledom, dodaju naši sagovornici, najbolje će se uočiti promjene kod pacijenta.

Bitno je to zbog činjenice da maligne bolesti postaju sve heterogenije, a izuzetno skupi lijekovi, koji su se pokazali dosta efikasnim, nisu dostupni većini naših građana. Stoga, bi, smatraju, najbolje bilo uvesti obavezan sistematski pregled za sve strukture stanovništva. U Federaciji BiH, prema raspoloživim podacima, prisutno je 17 vrsta malignih oboljenja. Kod muškaraca je najčešći rak prostate i želuca, a kod žena rak dojke te neoplazma bronhija i pluća. 

Na udaru su nažalost sve više mladi i djeca. Na godišnjem nivou u BiH oboli oko 100 djece koja se liječe na dječijim onkološkim odjeljenjima u Sarajevu i Banjoj Luci.