Danas napravite turu krofni i uživajte do mile volje!

Donosimo vam isprobane recepte koji će razveseliti ukućane!

Najčešće se radi o slasticama od dizanog i drugog tijesta koje se prže te posipaju šećerom. Najčešće jedu krafne punjene domaćom marmeladom, kroštule posude šećerom u prahu, ukusne fritule, kako prenosi Jutarnji.hr. 

Krafne

50 g kvasca 
1 kg glatkog brašna 
500 ml mlakog mlijeka 
100 g šećera 
100 ml ulja 
4 žumanjka 
2 žličice ekstrakta vanilije 
3 žlice ruma 
naribana korica jednog limuna 

Priprema

U zdjeli izdrobite kvasac, dodajte malo brašna i šećera.

Dodajte mlakog mlijeka, promiješajte i stavite toplo da uzađe. Nakon što se kvasac digne, dodajte ostatak brašna i promiješajte. Žumanjke pomiješajte sa šećerom, uljem, rumom, koricom limuna i aromom vanilije. Dodajte izmiješane žumanjke i ostatak mlijeka u smjesu brašna i dignutog kvasca i promiješajte. Mijesite tijesto dok se ne počne odvajati od lopatice i dna posude pa ga stavite na toplo na 1/2 sata. Dignuto tijesto izvadite iz posude i presavijte rubove tako da dobijete pravokutnik.

Na pobrašnjenoj podlozi jednoliko razvaljajte tijesto do debljine od 1,5 cm.

Kalupom režite tijesto tako da kalup svaki put najprije utisete u brašno - da se ne lijepi. Izrezane krafne ostavite na toplom mjestu otprilike pola sata da se tijesto digne. Ugrijte ulje u dubokoj posudi pa stavite krafne. Moraju se odmah početi stvarati mjehurići. Nakon što ih ispržite s obje strane, još tople nadjenite pekmezom. Nadjenuti pekmezom možete i uz pomoć šprice za ukrašavanje.