Danas nastava u većini BiH- u USK od ponedjeljka- školaraca sve manje, a podrška roditeljima mizerna

asd
U većini kantona u FBiH danas počinje nastava za novu školsku godinu. Učenici se vraćaju u klupe i želja je da se ovaj segment života vraća u normalu i da se nadoknadi išta od propuštenog u periodu pandemije, zaključavanja i online nastave.

U USK će nastava početi od ponedjeljka, 6. septembra. Nije poznat pravi razlog, zašto kod nas drugačije od većine drugih, ali je zasad ovako. Hoće li i učenici OŠ Cazin 1, nakon dužeg odsustva i borbe koju su njihovi roditelji vodili sa nadležnim vlastima u Gradu Cazinu, upravom škole i izvođačima radova napokon i na vrijeme, prvog dana nove školske godine sjesti u svoje klupe, ostaje da vidimo. 

Ono što je posebno gorak ukus i bolno saznanje je da su škole u USK skoro prazne. Veliki je broj ljudi, naših sugrađana koji su sa porodicama napustili BiH. Juče smo pisali o tome da su cijene za opremanje jednog školarca u školu i preko 500 KM. Zamislite kako se ovih dana osjećaju roditelji sa više djece i bez posla i primanja? 

Nažalost, vlast nema nikakav poseban i odgovoran pristup da pomogne roditeljima koji opremaju školarce u školu, posebno one sa većim brojem djece, da obezbijede besplatan prevoz onima kojima je to potrebno, užinu u školi školarcima, opremljene učionice i laboratorije kako bi djeca stekla najbolja znanja, a njihovim roditeljima se pomoglo i ohrabrilo ih da ostaju ovdje. 

U predizbornim kampanjama samo su rijetki spominjali ovu temu i bavili se rješenjima za obrazovanje, ali nažalost poslije toga, nema rezultata i ne čuju se više sa rješenjima i podršci ovoj, za svako društvo najvažnijoj oblasti. 

Narod će i sa ovakvim stanje nekako naći odgovor, bilo da ostaje ovdje ili trbuhom za kruhom napušta ovaj kraj, ali vlasti, bez vizije i odgovornosti za ovu oblast ostaće upamćene kao one za čijeg su vremena škole ostale prazne i koje su takvom, kratkovidom i sebičnom politikom uništile perspektivu velikog broja svojih stanovnika i svoje države.