Danas o ukidanju carina na uvoz svih električnih vozila u BiH

U Sarajevu će u srijedu biti održan sastanak o ranije iznesenom prijedlogu za smanjenje i ukidanje carina na nove konvencionalne automobile iz zemalja koje nemaju poseban tretman i električne automobile do kraja 2019. godine.

Konsultativni sastanak o Prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31.12.2019., pripremljene u cilju stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon, bit će održan danas u Sarajevu u organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Ministar Mirko Šarović organizirao je sastanak nadležnih institucija, komorskog sistema i udruženja, kako bi se stručna javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi Bosna i Hercegovina što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se dešavaju na svjetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udvostručuje", saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Stvaranje uslova za uvoz tih automobila posebno je važno s aspekta smanjenja zagađenja.

"Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila predloženo je da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 posto na 5 posto i to za automobile s pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, te da se sa 5 posto na 0 posto smanji carinska stopa na automobile na električni pogon", saopćeno je ranije iz ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju da je BiH na prvom mjestu u Evropi po broju smrtnih slučajeva uzrokovanih zagađenjem zraka, a procjenjuje sa da 30 posto zagađenja dolazi iz izduvnih gasova automobila, prenosi Fena.