Danas odluka o Vladi Srbije, 50 posto resora vodit će žene

vl sr
Danas će biti saopćena imena budućih ministara

 

Novu vladu Srbije čija je mandatarka Ana Brnabić činit će 50 procenata žena, dva nova ministarstva i po svoj prilici koalicija naprednjaka, socijalista i Šapićevog SPAS-a, javljaju srbijanski mediji.

Poslije skoro četiri mjeseca od kada su održani parlamentarni izbori, danas bi, poslije sjednice Predsjedništva Srpske napredne stranke, trebalo da bude poznat sastav nove vlade - ko će činiti koalicionu većinu, kao i ko će biti ministri.

Prethodnih mjeseci svaka informacija čuvana je u najstrožijoj tajnosti. U stvari, za tim nije ni bilo potrebe, jer osim predsjednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića, niko nije znao detalje, piše „Blic“.

Prije desetak dana prvi put je spomenuo da će predložiti mandatarki Brnabić dva nova resora i pojačanje u vidu žena ministara.

Gostujući prije dvije večeri u jednoj televizijskoj emisiji, Brnabić je istakla da će u novoj vladi biti sjajna energija i također je potvrdila da će polovinu vlade činiti žene. Tokom prethodnih mjeseci u javnosti se špekuliralo da bi nove ministrice mogle biti Darija Kisić-Tepavčević, Irena Vujović, Marija Obradović...

Brnabić je navela da je na mnoge ministre ponosna i da su mnogi uradili odličan posao.

Iako se zasigurno ne zna ko će u vladajuću koaliciju, mediji posljednjih dana pišu da će ona biti najšira moguća i da će pored SNS-a i SPS-a u nju ući i Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića.

Izvor: