Danas počinje drugo polugodište školske 2023/24. godine u osnovnim i srednjim školama USK

.

Danas počinje drugo polugodište školske 2023/24. godine u osnovnim i srednjim školama Unsko-sanskog kantona. Nakon troiposedmičnog zimskog raspusta u školske klupe će ponovo sjesti  i kladuški osnovci i srednjoškolci. Učenicima i nastavnicima želimo sretan i uspješan nastavak školske godine.

Ukupno 35 pacijenata potražilo je pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša. Dežurni doktori Samra Alibegić, Abdullah Fazlić i Dinko Keserović na dalje liječenje uputili su jednog pacijenta.

Nešto mirniji period bilježe službenici Policijske stanice Velika Kladuša, dok velikokladuški vatrogasci nisu imali intervencija.

Prema jutros dostupnim informacijama iz nadležnih službi, bez problema u isporuci električne energije i pitke vode, dok sve aktivnosti „Komunalija“ teku prema planu.

Magla, mjestimično veoma gusta, smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama. Poledica se i jutros može očekivati na svim vlažnim lokalitetima, posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Iz BIHAMK-a savjetuju oprezniju vožnju i napominju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme. Dodatna pažnja u saobraćaju preporučuje se zbog povratka učenika u školske klupe. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i nešto sunčanije na jugu. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima, koja ponegdje može biti i dugotrajna. Tokom dana, postupno povećanje oblačosti. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 9, na jugu zemlje do 13 stepeni.

Slično kao i proteklog dana, uz opću sliku koja će se djelimično popraviti, ponajviše zbog blagog porasta temperatura. Oblačno vrijeme pretežno će djelovati na raspoloženje većine populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba biće malo slabije izražene. Poželjno je posvetiti više pažnje primjerenom odjevanju, naročito tokom jutra i večeri. U gradskim sredinama moguće su epizode zagađenijeg zraka, stoga je preporučljivo informisati se, provoditi mjere zaštite i povremeno reducirati boravak na otvorenom.

Međunarodni dan obrazovanja obilježava se 24. januara i posvećen je jačanju uloge obrazovanja za uspostavljanje globalnog mira, razvoja i napretka. Svrha obilježavanja obrazovanja na međunarodnom nivou je usmjeravanje pažnje vladama i narodima na dostupnost obrazovanja kao sredstva za izlazak iz siromaštva.

Ove godine Međunarodni dan obrazovanja obilježava se pod motom “Učenje za trajni mir”. U svjetlu eskalacije klimatskih promjena, demokratske erozije, stalnih nejednakosti, rastuće diskriminacije, govora mržnje, nasilja i sukoba na globalnom nivou, obrazovanje se pojavljuje kao moćan alat za rješavanje i sprječavanje ovih izazova u budućnosti. Štaviše, kada se učinkovito oblikuje i provodi, obrazovanje postaje dugoročna investicija sa sve većim povratom.

Aktivno zalaganje za mir danas je hitnije nego ikad. Obrazovanje je središnje mjesto u ovom nastojanju. Istaknuto je to i u Preporuci UNESCO-a o obrazovanju za mir, ljudska prava i održivi razvoj. Intencija UN-a i UNESCO-a je da učenje za mir bude transformativno. Da pomogne osnaživanju učenika potrebnim znanjem, vrijednostima, stavovima i vještinama te ponašanjima kako bi postali nositelji mira u svojim zajednicama. Temelji mirnijih, pravednijih i održivijih društava postavljeni su kroz obrazovanje. Jer obrazovanje je sila koja prožima svaki aspekt našeg svakodnevnog života i ukupnih izgleda.