Danas počinje sa radom kolonija „Ostrožac 2019“

Unutar Parka skulptura, jedinstvenog na ovim prostorima, a u okrilju nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac, sa radom je otpočela još jedna kolonija skulptora „Ostrožac“.

Kao i posljednjih godina, gosti nam dolaze iz zemalja okruženja, kao i iz BiH. Tačnije, naši gosti su Adrian Marok iz Hrvatske, mladi akademski kipar i Marko Zelenko, akadmeski kipar sa adresom na slovenskom primorju.

Iz Sarajeva, sa Akademije likovnih umjetnosti BiH, koja je dugogodišnji partner JU „Kuturni centar“ Cazin u realizaciji ove manifestacije od značaja za FBiH, dolaze nam studenti Haris Kusturica i Dolores Mrnjavac, u pratnji mentora, kipara Samira Sućeske.

Njima će se u narednim danima pridružiti i cazinska kiparica Aida Begić. Tradicionalno, uz rad kipara u oblikovanju autohtonog kamena bihacita, naši cazinski umjetnici, dugogodišnji učesnici i osnivači Kolonije Ismet Kasumović i Nurija Ljubijankić, radiće salonske skulpture u terakoti.

Kolonija „Ostrožac 2019“ počinje danas i trajaće narednih 10 dana. Poseban poziv upućujemo školama u želji da svoje male izlete planiraju uz posjetu ovom ambijentu u kome sada mogu pronaći i neke zanimmljive, nesvakidašnje sadržaje.

Image