Danas pretežno oblačno, u većem dijelu Bosne sa kišom

Očekivane padavina u toku 24 h: u većem dijelu Bosne između 10 i 25, lokalno do 30, a u ostatku zemlje od 2 do 10 l/m2

Jutros je u Bosni oblačno vrijeme sa kišom, a u Hercegovini pretežno sunčano.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica -4; Ivan Sedlo 3; Jajce, Sokolac 4; Bugojno, Drvar 5; Bihać, Gradačac, Livno, Sanski Most, Sarajevo 6; Banja Luka, Prijedor, Srebrenica, Tuzla 7; Bijeljina, Brčko, Zvornik 8; Grude, Trebinje 12; Mostar 14; Neum, Stolac 15; Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Banja Luka 62; Mrkonjić Grad 58; Bihać 53; Ivan Sedlo 50; Jajce 49; Sanski Most 39; Bugojno, Han Pijesak 36; Bjelašnica 34; Gradačac, Neum, Sokolac 27; Višegrad, Zenica 26; Sarajevo-Bjelave, Srebrenica 24; Bijeljina 23; Bosanski Novi 21; Mostar, Nevesinje, Zvornik 20; Tuzla 18; Bosanska Gradiška, Rudo 16; Čemerno 14; Foča, Gacko, Prijedor 12; Livno 10; Bileća 9; Trebinje 8.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne sa kišom. Poslije podne ili u večernjim satima padavina slaba i uglavnom prestaju. U Hercegovini poslije podne sa lokalnim pljuskovima. Na planinama sa slabim snijegom. Očekivane padavina u toku 24 h: u većem dijelu Bosne između 10 i 25, lokalno do 30, a u ostatku zemlje od 2 do 10 l/m2. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Dnevne temperatura od 5 do 11, a na jugu od 16 do 21 °C.

Stanje na putevima

Zbog odrona i aktiviranih klizista obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima M-4 Banja Luka –Prijedor u mjestu Ramići, M-4 Teslić-Kotor Varoš preko prevoja Borja i M-4 Banja Luka-Čelinac u mjestu Marjanovac, kao i na regionalnom putu R-473 Teslić-Tedin Han u mjestu Kamenica.

Zbog veće količine vode na kolovozu obustavljen je saobraćaj na regionalnim putevima: Banovići-Zavidovići (u mjestu Breštica), Cazin-Gata (u mjestu Tržačka Raštela), i Cazin-Stijena-Ljusina.

Zbog vode na kolovozu otežano je saobraćanje na magistralnim putevima: M-16.1 Banja Luka-Prnjavor na ulazu u Prnjavor, M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Čarakovo i M-5 Jajce-Mrkonjić Grad u mjestu Jezero.

Obilne kišne padavine usporavaju i otežavaju saobraćanje i na ostalim dionicama u BiH.

Na učestale odrone zemlje ili kamenja upozoravamo na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu trenutnom stanju i uslovima na putu.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su i radovi na sanaciji tunela Ormanica na magistralnom putu M-1.8 Srebrenik-Orašje, gdje se saobraća jednom trakom-naizmjenično.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja., piše RTV USK.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.