Danas sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog situacije u Idlibu

Vijeće sigurnosti sastaje se kako bi ponovno raspravljalo o sirijskoj pokrajini Idlib, gdje UN strahuje od najgore humanitarne katastrofe stoljeća ako režim Damaska napadne posljednje veliko uporište pobunjenika.

Sastanak je predviđen za 17 sati u UN-u. Ovaj put ga je zahtijevala Rusija kako bi izvijestila o trostranom neuspjelom samitu održanom u petak u Iranu.

- Nakon zahtjeva nekih članica Vijeća sigurnosti, rusko izaslanstvo traži od američkog predsjedništva Vijeća da organizira sastanak u utorak kako bi se izvijestilo o rezultatima trećeg trostranog samita (Iran, Rusija, Turska) - piše u pisanom zahtjevu Moskve.

SAD, koje u septembru predsjedavaju Vijećem sigurnosti, potvrdio je u ponedjeljak održavanje te sjednice koja će biti javna.

Pokrajina Idlib, na sirijskom sjeverozapadu, koja je posljednje veliko uporište pobunjenika, posljednjih je dana meta bombardiranja režima Bašara el-Asada ( Bashar al-Assad)  i zračnih udara Moskve.  

Više od 30.000 osoba raseljeno je u deset dana zbog bombardiranja sirijske i ruske vojske, objavio je u ponedjeljak UN.

U tim sporednim napadima bilo je poginulih među civilima, pr Sirijskom opservatoriju za ljudska prava.

-Duboko smo zabrinuti nedavnom eskalacijom nasilja koje je dovelo do raseljavanja više od 30.000 osoba-, kazao je portparol Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova UN-a Dejvid Svanson (David Swanson).

Koordinator za hitna stanja UN-a Mark Lovkok (Mark Lowcock) upozorava da bi se opći napad na Idlib mogao pretvoriti u najveću humanitarnu katastrofu 21. stoljeća jer bi počelo bježati oko 800 hiljada ljudi. 

Oko 3 milijuna ljudi živi u području koje je pod kontrolom pobunjenika, što čini većinu provincije Idlib i manjih susjednih područja Latakije, Hame i Alepa