Danas se obilježava 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika R BiH

Danas se navršava 15. godina od smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine i prvog predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), Alije Izetbegovića.

Povodom godišnjice smrti, brojne delegacije će danas posjetiti Šehidsko mezarje Kovači gdje je Izetbegović ukopan.

Također, danas će u Narodnom pozorištu biti održana Akademija kojom će se odati počast i poštovanje čovjeku koji je život posvetio borbi za Bosnu i Hercegovinu i dobrobiti svih njenih naroda i građana.

Prvi predsjednik BiH, Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Pripada uglednoj begovskoj porodici koja je prvo živjela u Beogradu, da bi se 1928.godine preselila u Sarajevo gdje je Izetbegović završio osnovnu školu i gimnaziju.

Za vrijeme školovanja priključuje se antikomunističkoj organizaciji "Mladi muslimani" zbog čega je uhapšen 1946. godine te osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu. Iz zatvora je izašao 1949. godine.

Nakon odslužene kazne, Izetbegović završava studije na Pravnom fakultetu u Sarajevu nakon čega je napisao brojne knjige.

Nakon prvih višepartijskih skupštinskih izbora u Bosni i Hercegovini 1990. godine, izabran je za predsjednika Republike Bosne i Hercegovine kao predstavnik Stranke demokratske akcije iz redova bošnjačkog  naroda, do 1992. godine. Kao predsjednik Republike Bosne i Hercegovine proglasio je, nakon referenduma o nezavisnosti 1992. godine, nezavisnost i otcjepljenje od Jugoslavije.

Govorio je njemački, francuski i engleski jezik. Autor je većeg broja publicističkih radova i studija, te svjetskih priznatih knjiga među kojima su najpoznatije "Islam između istoka i zapada", "Problemi islamskog preporoda" i "Islamska deklaracija". Ove knjige prevedene su na nekoliko svjetskih jezika i objavljene u više zemalja.

Umro je 19.10.2003. godine u 78. godini života.