Danas se obilježava Međunarodni dan bijelog štapa

Iako moderna tehnologija slijepim i slabovidnim osobama uveliko olakšava život, i dalje postoje specifične potrebe koje se mogu riješiti jedino stalnim radom

Danas se širom svijeta, kao i svake godine 15. oktobra od 1964., obilježava Međunarodni dan bijelog štapa. Tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) taj je dan proglasio Danom bijelog štapa. Kretanje pomoću bijelog štapa predstavlja osnovnu tehniku orijentacije i kretanja slijepih osoba u prostoru. 

Stručnjaci pojašnjavaju da bijeli štap omogućava stručnjacima samostalno kretanje na poznatom terenu te da bi doista bio od pomoći, slijepa osoba mora proći obuku za samostalno kretanje tokom kojeg savladava osnovne tehnike i vještine korištenja štapa, prenosi Dnevni avaz.

- Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu dala je Guli de Herbmont (Guilly d’Herbmont) od 1930. godine. Tek se nakon Drugog svjetskog rata bijeli štap i kao tzv. dugi bijeli štap počinje koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih. Dan bijelog štapa je međunarodni dan čiji je cilj podići svijest u cijelom društvu o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, kao i obavezama zajednice prema njima. Jedino zajedničkim djelovanjem svih aktera društva slijepim osobama se može omogućiti da ravnopravno sudjeluju u svim aktivnostima zajednice - navode stručnjaci. 

Iako moderna tehnologija slijepim i slabovidnim osobama uveliko olakšava život, i dalje postoje specifične potrebe koje se mogu riješiti jedino stalnim radom i pomaganjem svakome ko je pogođen ovom vrstom invalidnosti.