Danas u BiH nešto toplije, od sutra nam slijedi zahlađenje uz obilnije padavine u većem dijelu zemlje

B

Ponedjeljak i prvi radni dan ove sedmice proći će, uz jutarnji mraz, kao pretežno oblačan do umjereno topao dan za ovo doba godine. No, već od noći sa ponedjeljka na utorak stiže nam nova promjena vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini.


Dakle, danas će u većem dijelu zemlje biti umjereno do pretežno oblačno i ugodno toplo za ovo doba godine. Ujutro još lokalno uz mraz, ali generalno većinom toplije jutro nego u nedjelju. Tokom dana temperature između 12 i 17 stepeni Celzijusa.

U večernjim satima ponedjeljka stižu padavine, koje će se intenzivirati od noći na utorak i tokom utorka kada će ih biti u čitavoj zemlji. Očekuju nas kiša i pljuskovi lokalno praćeni grmljavinom. U poslijepodnevnim satima utorka dolaskom hladnijeg zraka i padom temperature kiša će na planinama prelaziti u susnježicu i snijeg.
Noć sa utorka na srijedu donosi dalje zahlađenje sa kojim će se postepeno spuštati snježna granica. Kako javljaju meteorolozi sa Facebook stranice BHMeteo.ba, u srijedu susnježice i snijega može biti lokalno i u nižim krajevima sjeverozapadne i centralne Bosne. U svakom slučaju, obilnije padavine se mogu očekivati u većem dijelu zemlje.
U srijedu na zapadu Bosne i u Hercegovini na udare jaka do olujna bura, u ostatku zemlje povremeno umjeren sjeverac.
U večernjim satima srijede i u noći na četvrtak postepeno slabljenje i prestanak padavina. U četvrtak bez padavina, ali meteorolozi prognoziraju da će se zadržati pretežno oblačno i hladno vrijeme nad većim dijelom zemlje, dok će nešto sunčanije u Hercegovini.
Predstojeće zahlađenje će se najmanje osjetiti na jugu i zapadu Hercegovine, gdje bi se zadržalo relativno toplo vrijeme uz dnevne temperature između 13 i 16 stepeni.

U ostatku zemlje najhladnije u srijedu i četvrtak uz dnevne temperature između dva i sedam stepeni Celzijusa.