O slobodi: “Nikoga nema u odbrani novinarki od dugogodišnjeg Dodikovog maltretiranja na osnovu fizičkog izgleda”

r

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. Bosna i Hercegovina je ove godine očekivano pala na Svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica (RSF). Nalazi se na 81. poziciji u odnosu na prošlu godinu kada je bila na 64. mjestu i ove godine je najviše nazadovala od svih zemalja Zapadnog Balkana. Situacija je još i gora od onoga što je ovim izvještajem utvrđeno - poručuju sagovornice N1 na ovu temu - direktorica Centra za istraživačko novinarstvo, Leila Bičakčić, i Milica Pralica, predsjednica Udruženja Oštra nula.

“Imamo ogroman problem. U pet gorućih spada činjenica da imamo kriminaliziranu klevetu u RS, potom opšte stanje histerije i agresivno ponašanje političara prema medijima, potom loši radni uslovi i nepoštivanje ugovora o radu, ali i sama pozicija novinara im otežava rad. Nadalje, imaju problema i sa pristupom informacija, sa finansiranjem medija, vidimo to u javnim servisima”, istakla je Bičakčić.

Milica Pralica naglašava – olako zaboravljamo sve ono što se novinarima prilikom obavljanja posla dešavalo u Bosni i Hercegovini.

“Zaboravili smo na pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića. Počinitelj je osuđen na minornu kaznu, a mi u Banjaluci smo čuli da je on već izašao. Nadalje, mi u Banjaluci imamo dugogodišnje slučajeve maltretiranja novinara, pogotovo, novinarki na osnovu fizičkog izgleda od aktuelnog predsjednika RS, gdje su meta bile novinarke BN-a i Oslobođenja, Gordana Katana. Niko od novinara im nije stao u odbranu”, kaže Pralica za N1.

Kada se slučajevi prijave, dodala je slijede dugoročni sudski procesi, kao još jedan od pokazatelja “da trebate da šutite i radite”.

I Bičakćić dodaje – jasan institucionalni odgovor na prijavljivanje nasilja ne postoji. Kao primjer je istakla i prijave online nasilja, od koji je većina odbačena kao neutemeljena.

Posebno su joj, istakla je, uznemirujući rezultati izvještaja Udruženja Bh. novinari koji sa građanima rade ankete, od kojih posljednje pokazuju da se broj onih koji smatraju da je prihvatljivo kažnjavati novinare u RS se kreće oko 25

posto.