Danska uvodi porez na ugljik

.

DANSKI parlament usvojio je novi porez na ugljik, najviši u Europi, koji će plaćati kompanije u europskom sustavu trgovine dozvolama za emisiju štetnih plinova i one izvan njega, objavila je vlada.

Vlada novi porez smatra ključnim za ostvarivanje ambicioznog cilja smanjenja stakleničkih plinova do 2030. za 70 posto u odnosu na razinu iz 1990. godine.

"To je daleko najveći pojedinačni doprinos dosada smanjenju emisije do 2030.", naglasio je ministar za poreze Jeppe Bruus.

Kompanije koje koriste minerale plaćat će porez od samo 125 kruna

Do kraja desetljeća kompanije u europskom sustavu trgovine dozvolama plaćat će za emitiranu tonu ugljičnog dioksida 1.125 danskih kruna. Iznos će se sastojati od 375 kruna poreza i od prognozirane cijene dozvole za emisiju tone ugljičnog dioksida u 2030. od 750 kruna.

Kompanije koje u proizvodnji koriste minerale, poput proizvođača cementa Aalborga Portlanda, najvećeg zagađivača među kompanijama u Danskoj, plaćat će povrh cijene dozvole porez od samo 125 kruna kako bi se spriječio odlazak proizvodnje u inozemstvo, objavila je vlada. Kompanije izvan sustava trgovine dozvolama plaćat će porez od 750 kruna.