David Dragičević bi danas napunio 22 godine: Umjesto rođendanskih svjećica, pale mu svijeće na grobu

David Dragičević, mladić iz Banje Luke čije je tijelo u rijeci Crkveni pronađeno 24. marta 2018., danas bi napunio 22 godine.

Umjesto rođendanskih svjećica na torti, majka nesretnog studenta, rodbina, prijatelji i članovi grupe "Pravda za Davida" zapalit će svijeće na njegovom grobu. 

Njegovi roditelji, ali i brojni građani BiH već 10 mjeseci bore se da saznaju istinu i ko stoji iza ubistva ovog mladog momka.

Na Facebook grupi "Pravda za Davida", koja ima više od 268.000 članova, najavljeno je da će se danas u 11 sati okupiti na njegovom grobu, dok će u 11.55 održati konferencija za medije na Trgu Krajina.  

David je rođen 31. januara 1997. godine u Banjoj Luci. Njegov nestanak prijavljen je 8. marta 2018 godine. Od tog dana pa sve do danas svašta se izdešavalo, od kontroverzne konferencije za medije, protesta i uznemirujućih fotografija s obdukcije, do hapšenja njegovih roditelja Davora Dragičevića i Suzane Radanović te bijega i sakrivanja njegovog oca krajem decembra.

No, ono što se još ne zna je istina o njegovoj smrti. Od samog početka njegovi roditelji Davor i Suzana tvrde da je njihov sin ubijen, a njegov otac je obećao na Davidovom grobu da će otkriti istinu, piše Avaz.

Tokom devet mjeseci svake večeri, u isto vrijeme, Davidovi roditelji bili su na Trgu Krajine i tražili su da se otkrije ko stoji iza njegove smrti.

Svaku noć je puštana Davidova pjesma koja je postala simbol ovih protesta "Klinac u getu". Skupovi su se održavali svakog dana sa početkom u 18 sati, sve do kraja decembra prošle godine, kada je vlast zabranila bilo kakva okupljanja grupe, sklonila Davidove simbole s trga i uhapsila njegove roditelje i neke članove grupe.

Policija je 25. decembra 2018. godine prvo uhapsila Davora Dragičevića, a onda i Suzanu Radanović, kao i neke članove grupe. Došlo je do sponatnog okupljanja građana na Trgu Krajina, koji su se sukobili sa policijom. Nadležni su "očistili" trg od simbola posvećenih mladiću, a ubrzo su zabranjena i sva okupljanja grupe "Pravda za Davida". Građani su nastavili da se okupljaju u porti crkve i da pale svijeće za mladića. 

Davor je sutradan pušten iz pritvora, do novog haosa došlo je noć prije dočeka Nove godine, kada je ponovo uhapšeno nekoliko ljudi, a Davor Dragičević je pobjegao i samo se u nekoliko navrata oglasio u grupi "Pravda za Davida".

Majka Suzana rekla je da planiraju da Davidovo tijelo uskoro izmjeste iz Bosne i Hercegovine u Austriju.

- Davor i ja ne želimo da naše dijete David, ostane u zločinačkoj, privatnoj, mafijaškoj državi. U državi u kojoj je ubijen, u državi u kojoj se zataškava njegovo ubistvo, u kojoj proganjaju ljude sa mišljenjem i stavom na čelu sa Davidovim ocem. Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti tijelo našeg sina prenijeti u Austriju i tu mu napraviti spomenik i njegovu vječnu kuću - poručila je Suzana Radanović.

Izvor: