Šemsudin Dedić: Javnost previše pridaje pažnju situaciji u SDA

Federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić govorio je u intervjuu zaRadiosarajevo.ba o netom usvojenom programu za poljoprivredu FBiH.

“Ovogodišnji budžet ministarstva za poticaje iznosi skoro 70 miliona KM. U to su uračunata i namjenska sredstva od 11,5 miliona KM za saniranje naslijeđenih dugovanja. Da vas podsjetim, ja sam prilikom preuzimanja funkcije ministra naslijediood prethodne Vlade skoro 50 miliona maraka duga. Mi smo ga početkom ove godine u potpunosti sanirali i to je nažalost ostavilo traga na ovogodišnjem Programu”. kazao je Dedić.

Ističe da ne može biti zadovoljan ovakvim nivoom izdvajanja koji prije svega nije u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi, te da je lično upravo zbog toga bio suzdržan prilikom usvajanja budžeta na sjednici Vlade Federacije.

“Rješenje je jedno a to je rebalans budžeta u kojem trebamo predvidjeti dodatnih deset miliona KM za poljoprivrednike. Uostalom, odbori oba doma Federalnog parlamenta složili su se da trenutna izdvajanja za poljoprivredu nisu dovoljna. Imamo i zaključke Federalnog parlamenta usvojene na tematskoj sjednici prošle godine koji obavezuju Parlament i Vladu da obezbijede više novca za poljoprivrednike.

Svakako bitno je naglasiti da Federalno ministarstvo isplaćuje samo dio poticajnih sredstava. U narednom periodu slijedi usvajanje programa na nivou kantona koji su poljoprivrednicima obezbijedili još dodatnih 20 miliona KM”. rekao je federalni ministar za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba: Šta uopće sadrži poljoprivredni program za 2018.?

“Ovogodišnji program sadrži nekoliko noviteta uz pomoć kojih smo prije svega nastojali da spriječimo zloupotrebe u dodjeli poticajnih sredstava.

Kao što smo usaglasili sa udruženjima još prilikom prošlgodišnje javne rasprave, ove godine smo u potpunosti razdvojili pravna i fizička lica, odnosno obrtnike i osobe koje nemaju registrovanu djelatnost. Ne mogu isti status imati oni koje žive od poljoprivrede i oni kojima je poljoprivreda samo izvor dodatne zarade. Morate znati da su do sada poticaje ostvarivali čak i državni službenici i da su pri tome imali ista prava kao poljoprivredni proizvođači.

Ovu transformaciju pripremamo odavno. Već na početku mandata ove Vlade, Ministarstvo je u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje obezbijedilo sredstva za sufinansiranje klijenata koji osnuju obrte. Da dodatno stimuliramo registraciju, obezbijedili smo poljoprivrednicima olakšice kroz Zakon o doprinosima.

Druga bitna novost jeste da su se u Programu po prvi put našla sredstva za kapitalne investicije i ruralni razvoj u iznosu od preko četiri miliona KM. Ministarstvo će sufinansirati nabavku nove mehanizacije i opreme. Predvidjeli smo i sredstva za regres kamate na kredite za investicije. Nažalost, naša poljoprivreda već odavno nije konkurentna, uvozimo čak i one proizvode koje uspješno proizvodimo. Rješenje je, između ostalog, u modernizaciji naših gazdinstava i moramo konačno početi da izdvajamo ozbiljnije iznose za ove namjene”.

Radiosarajevo.ba: Pojedinci vas optužuju da najviše novca ide u USK iz kojeg dolazite. Kako na to gledate?

“Činjenica jeste da četvrtina budžeta za poljoprivredu ide u Unsko-sanski kanton, no razlog tome nije neki moj lokal-patriotizam. USK jednostavno ima najrazvijeniju poljoprivredu, a prije svega mljekarstvo koje kao strateška grana poljoprivrede, s pravom, već godinama dobija najveću podršku države. Mljekarstvo je jedna uspješna priča na koju trebamo biti ponosni. Ne razumijem zašto je neki pokušavaju politizovati”.

Radiosarajevo.ba: Kao potpredsjednik SDA i predsjednik SDA USK možete li dati svoj stav o podjelama unutar SDA? Svjedoci smo da ih ima u KS-u i TK-u, ima li ih u USK?

“Unsko-sanski kanton je prošao turbulentan period 2016. i početkom 2017. godine. Imali smo nekoliko rekonstrukcija Vlade. Klub SDA u Skupštini USK nije djelovao jedinstveno. Nakon lokalnih izbora bili smo primorani da uvedemo povjereništva u tri organizacije.

Ipak, danas mogu reći da smo uspjeli prevazići sve podjele. Imamo stabilnu manjinsku Vladu. SDA su napustili pojednci koji su mene kao predsjednika pokušavali ucijenjivati da bi postigli neke svoje lične ciljeve i oni sad ucijenjuju neke druge predsjednike u nekim drugim strankama. U narednom periodu dodatno ćemo raditi na tome da ojačamo timske igrače unutar stranke pa da im pružimo priliku na općim izborima.

Lično mislim da se u javnosti previše pažnje pridaje situaciji unutar SDA koja se uopće ne razlikuje od situacije u nekim drugim političkim organizacijama. Uprkos bombastičnim medijskim natpisima ja uopće ne brinem za budućnost SDA pa ni za izborni rezultat stranke”.
Radiosarajevo.ba: Kako biste Vi ocijenili saradnju tri koaliciona partnera u Vladi o ključnim pitanjima, a jedno od njih je i program poticaja? Ovo vas pitam zbog izuzetno pogoršane političke situacije u FBiH na relaciji SDA-SBB-HDZ.

“Prije svega, drago mi je što smo usvojili Program uprkos opstrukcijama i generalnim problemima u radu izvršne i zakonodavne vlasti. Nažalost, kasnimo i to prije svega zbog kašnjenja u usvajanju Budžeta FBiH. Naknadno pojavili su se i razni politički zahtjevi i nepotrebne blokade, naprimjer, odbora za poljoprivredu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ja sam više puta govorio o tome da poljoprivrednike ne zanima politika. Održana je javna rasprava, brojne konsultacije sa udruženjima koja su prihvatile Program. Upravo su poljoprivrednici vršili pritisak da on bude usvojen što prije. Mislim da je sad najbitnije da bez odugovlačenja krenemo sa isplatama poticaja pa da nadoknadimo izgubljeno vrijeme”.