DELEGACIJA AMBASADE REPUBLIKE TURSKE U BIH POSJETILA OŠ CAZIN 1

Home

DELEGACIJA AMBASADE REPUBLIKE TURSKE U BIH POSJETILA OŠ CAZIN 1


Delegacija Ambasade Republike Turske u BiH i Instituta Yunus Emre iz Sarajeva posjetila je danas i Osnovnu školu "Cazin 1", koja je jedna od dvadesetak škola u Unsko-sanskom kantonu u kojoj se turski jezik izučava u školskim klupama.

Godine 2011. Institut "Yunus Emre" iz Sarajeva započeo je projekt kojim je predviđeno uvođenje turskog jezika kao drugog izbornog predmeta za strane jezike u školama u BiH. U Federaciji BiH projekt je u međuvremenu implementiran u sedam kantona.

U Unsko-sanskom kantonu turski jezik je prošao proces dvije godine probne faze izučavanja u školama, a od ove godine počeo se zvanično primjenjivati i ocjenjivati. U USK turski jezik trenutno uči 250 učenika.

"U aprilu ove godine proveli smo anketu o mogućnosti uvođenja turskog jezika i oko dvadeset škola se prijavilo. 250 učenika trenutno uči turski u našem kantonu. Ovo je pozitivna stvar i naši turski partneri će nam pomoći u tome. Poznavanje jednog jezika je neprocjenjivo", rekao je Muhamed Ramić, ministar obrazovanja u Vladi Unsko-sanskog kantona.

On je istakao da prve četiri godine trajanja projekta resorno kantonalno ministarstvo neće izdvajati sredstva za plaćanje nastavnog kadra i udžbenika, već da će sve finansirati turski partneri.

A kako teče realizacija projekta, predstavnici Ambasade Republike Turske, Instituta "Yunus Emre" i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK mogli su se danas uvjeriti kroz primjer Osnovne škole "Cazin 1". Učenici škole su prezentirali svoje znanje turskog jezika kroz recitacije i pjesmice.

"Zahvaljujemo se našim domaćinima što su nas pozvali i upriličili lijep doček i prezentaciju. Mi smo došli smo da sa ministrom obrazovanja USK razgovaramo o daljnjoj implementaciji ovog projekta i mogućnosti obnove nekih škola, pa i otvaranja novih", izjavio je Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu.

On je naveo podatak da je prije dvadesetak dana, u sklopu ovog projekta, grupa nastavnika Osnovne škole "Cazin 1" posjetila Istanbul i Tursku.

"Sve škole iz BiH koje su se pobratimile sa pojedinim školama iz Turske zahvaljujući ovom projektu imaju mogućnost posjetiti Tursku, kao i obratno. Na taj način, preko 2.000 učenika posjetilo je Tursku u prošloj godini, a taj broj želimo povećati", dodao je Yaman.

U Osnovnoj školi "Cazin 1" trenutno postoji jedno odjeljenje od 22 učenika koji uče turski jezik.

"Danas smo u jednom danu na prigodan način obilježili dva događaja koji su za nas veoma bitni. Započeli su zvanični radovi na izgradnji nove škole te imamo posjetu visoke delegacije iz Republike Turske", rekao je Zlatko Sabljaković, direktor škole.

On je kazao da za izgradnju novog objekta škole vrijednog oko 2,4 miliona KM već osiguran dio sredstava.

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 27/09/2017 - 13:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top