Delegacija EU o formiranju Vlade FBiH: Vrijeme je da se bacite na posao

eu
Delegacija Evropske unije u BiH oglasila se povodom formiranja nove Vlade Federacije BiH te su poručili kako je ovo prilika koju zvaničnici ne smiju propustiti.

 

z Delegacije EU su naveli da nakon dva izborna ciklusa, blokada i četiri i po godine rada Vlade FBiH u tehničkom mandatu, novoformirani saziv predstavlja istinsku priliku za efektne reforme.

"To nije prilika koja se propušta. Članovi nove Vlade FBiH imaju historijsku odgovornost da ispune data obećanja i realizuju dugoiščekivane reforme s fokusom na evropske integracije, kao i socioekonomske reforme i reforme u oblasti energetike. EU sada očekuje od nosilaca funkcija da pokažu liderstvo i djeluju kompetentno, odgovorno i transparentno", poručili su.

Ističu kako je zakonodavni zastoj doveo do poduže liste zadaća.

"Pozivamo zastupnike iz cijelog političkog spektra da podrže reforme koje bi omogućile napredak na evropskom putu, kao najvažnijem vanjskopolitičkom prioritetu Bosne i Hercegovine. Građani očekuju hitno rješavanje dugogodišnjih izazova, uključujući korupciju, nezaposlenost i odljev mozgova. Od toga zavisi budućnost Bosne i Hercegovine i njen put ka EU. Vrijeme je da se bacite na posao i uradite ga na pravi način", zaključili su.