Delegacija iz Njemačke u posjeti BiH: Pomoći ćemo ako migrantska kriza eskalira

Radni sastanak sa resornom ministricom Semihom Borovac

Delegacija ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke, koju predvode bivši savezni ministar Kristijan Šmit (Christian Schmidt), član Bundestaga, te parlamentarni državni sekretar u saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova Stefan Majer (Stephan Mayer) danas su stigli u Sarajevo zbog političkih razgovora u vezi s migrantskom krizom.

Šmit je ovom prilikom kazao da su na radnom sastanku s članovima Predsjedništva te ministricom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac dali neke ideje pri rješavanju migrantske krize.

- Želim da vam kažem da sam došao s Majerom u Sarajevo na molbu savezne vlade, odnosno kancelarke kako bi ovdje razgovarali s nadležnima o teškoj situaciji, tj. migrantskoj krizi u BiH. U našoj pratnji je i doktor Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling), koji je bio vrhunski predstavnik u BiH, te je tako vrhunski poznavalac zemlje. BiH, koja traži put ka evropskim integracijama i NATO-u, ima pravo da koristi zajednička iskustva najviše nas, Nijemaca, koja koristimo kako bismo doprinijeli rješenjima. Priliv migranata je stvar koja se odnosi na cijelu državu, na oba entiteta, a nikako da je stvar jednog entiteta - istakao je Šmit.

Dodaje da je Njemačka spremna da pruži pomoć te da niko nema interesa da dođe do eskalacije situacije.

- Naš cilj je da tražimo za migrante koji su ovdje da se njihov broj ne povećava nego da se smanji, koji će biti na jedan human način zbrinuti. Mi se nadamo da će u Predsjedništvu BiH doći do usaglašavanja stavova i pri tome mislim i na saradnju s EU. U prethodnom periodu je bilo glasova, pogotovo iz Pariza, koji su bili malo zbunjujući. Želim da kažem da čvrsto stojimo iza tog statusa da BiH ide približavanju EU i čvrsto ih podržavamo - kazao je Šmit, dodavši da su ponudili konkretne materijalne, kadrovske, ali i finansijske pomoći pod uvjetom da dobiju konkretan spisak o potrebama. 

Stefan Majer, također, istakao je da su vodili dobre i konkretne razgovore s članovima Predsjedništva i ministricom Borovac.

- Mi smo bili složni da se BiH i EU nalaze u jednoj zajednici koja dijeli istu sudbinu. Naravno da smo svjesni da BiH nije mjesto gdje se može migrantska kriza okončati, ali mislimo da je odgovornost na političarima. Mi želimo da imamo konstruktivnu saradnju koja se zasniva na povjerenju. Mi smo bili veoma obradovani kada smo čuli od partnera da postoje konkretna razmišljanja da se zatvori kamp Vučjak i da postoje razmišljanja o smještajima za migrante - istakao je Majer.

Pojašnjava da je neophodno da se unutar BiH ravnomjerno rasporede migranti u cijeloj zemlji, prenosi Avaz.

- Želim da poručim stanovnicima BiH da ih vlada Njemačke neće ostaviti same u rješavanju ove krize. Ponudili smo da THV-u, to je civilna njemačka zaštita, može biti od pomoći u osnivanju novih lokacija kampova alternativnih smještaja. Također, bitno je istaknuto da će u narednom periodu biti dodijeljena još jedna donacija Graničnoj policiji BiH. Čvrsto stojimo uz BiH, ali moramo biti svjesni odgovornosti. Republika Srpska je dio države zato mora biti ravnomjerna raspodjela migranata u državi - kazao je Majer.