Delegacije EU u BiH: Trenutna politička kriza se može riješiti

asd
Prezentacija izvještaja o napretku zapadnog Balkana u Evropskom parlamentu slijedi u drugoj polovini oktobra, što je prilika za diskusiju o sankcijama Miloradu Dodiku

Da politička kriza u BiH zabrinjava i određene evropske dužnosnike, pokazalo je pismo koje su 5. oktobra uputili europarlamentarci Tineke Strik, dr. Dietmar Köster i Klemen Grošelj.

Podsjećamo, u pismu namijenjenom Oliveru Varhelyiju, komesaru Europske komisije za susjedstvo i proširenje, traži se stopiranje sredstava iz IPA III programa RS-u.

- Potvrđujemo da smo zaprimili pismo i odgovorit ćemo u dogledno vrijeme, kratko nam je odgovorila Ana Pisonero-Hernandez, glasnogovornica Europske komisije za oblast susjedstva i proširenja, međunarodnog partnerstva.

SANKCIJE PROTIV KONKRETNIH OSOBA

Grošelj, europarlamentarac Kluba zastupnika Renew Europe iz Slovenije, potvrđuje da na pismo još nije odgovoreno.

- Komisija obično odgovara u roku od 30 dana, ali u ovom slučaju novi izvještaji o napretku zemalja zapadnog Balkana bit će prezentirani u drugoj polovini oktobra. Tada ćemo nas troje imati priliku, kao izvjestitelji u sjeni, neposredno pitati komesara o našem pismu. Nas troje zastupamo tri veće političke grupe u EP-u i očekujemo da će komesar podnijeti odgovor. Kada u EP-u na dnevnom redu budu izvještaji o napretku, tada će biti i prilike da se otvori diskusija oko svih pitanja u vezi sa zapadnim Balkanom, posebno o napretku, kojeg praktičko nema. U vezi sa sankcijama protiv konkretnih osoba, očekuje se da će to biti zajednička akcija EU i SAD-a, poručuje Grošelj.

Anton Svane Olesen, pomoćnik Margrete Augen, danske europarlamentarke Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza, naglašava da nema saznanja o pismu, a Rina Hajdari, pomoćnica Damiana Boeselagera, europarlamentarca Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza, kaže da BiH nije u fokusu rada Boeselagera.

- Moramo da odbijemo vaš zahtjev, jer ne radimo na ovim temama, naglašeno je u poruci europarlamentarca iz Njemačke.

ODGOVORNO DJELOVANJE

Strik je sa 11 članova Odbora za vanjske poslove EP-a uputila još jedan zahtjev EK-u, s ciljem obrazloženja postupaka komesara Varhelyija, koji ignoriše probleme u vezi sa vladavinom prava u zemljama susjedima EU.

Iz Delegacije EU u BiH rečeno je za naš list da se trenutna politička kriza može riješiti ukoliko politički akteri pokažu spremnost da rade na smirivanju situacije, uključe se u konstruktivan dijalog i postignu kompromis.

- Svi politički akteri u BiH moraju djelovati odgovorno prema građanima koji žele imati stabilne živote sa sigurnim poslovima, funkcionalnim zdravstvenim sistemom i kvalitetnim obrazovanjem. Ova pitanja, uz borbu protiv i sprečavanje korupcije, trebaju biti u fokusu političara i institucija. Pozivamo sve političke aktere u BiH da se usredotoče na zajednički cilj pristupanja EU, da ostanu predani putu ka EU i provedu ključne reforme. Nastavak blokade institucija BiH, kao i upotreba zapaljive i retorike podjela dovode do kašnjenja u postizanju reformi, navode iz Delegacije EU u BiH.