Demobilisani borci protestuju pred zgradom Federalnog parlamenta

Demobilisani borci su, kako je to već ranije najavljeno, stigli pred zgradu Parlamenta Federacije BiH, izrazivši na taj način negodovanje zbog položaja u koji su dovedeni.

Blizu stotinu bivših boraca Armije BiH i HVO-a protestuje pred zgradom Federalnog parlamenta kako bi izvršili pritisak na parlamentarce da usvoje njihove zahtjeve, a sve u vrijeme dok se u Parlamentu održava tematska sjednica.

Demobilisani borac iz Zenice Hadis Burić, koji nije predstavnik nijednog boračkog udruženja, kazao je za Klix.ba da borci ostaju pri svojim ranijim stavovima.

"Tražimo jedinstven i javan registar boraca, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja na svim nivoima i borački dodatak. Jedinstveni registar nam je najbitniji, da se zna ko je ratovao, a ko nije", kazao nam je Burić.

Borci su naglasili da je današnje okupljanje ujedno i posljednje upozorenje vlasti zbog ignorantskog odnosa, poručivši da se neće razići dok se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Osim današnjeg protesta demobilisanih boraca, protest je zakazan i za sutra u 10 sati, također pred zgradom Parlamenta Federacije BiH.

Vlado Marušić iz Udruge razvojačenih branitelja HVO-a ZHK kazao je za Klix.ba da će oni, zajedno s predstavnicima udruženja nastalih iz Armije BiH, u srijedu biti pred zgradom Federalnog parlamenta u 10 sati. 

"Razvojačeni branitelji HVO-a iz Gruda, Širokog Brijega, Posušja, Posavine i Viteza bit će sutra pred zgradom Federalnog parlamenta, zajedno s predstavnicima udruženja nastalih iz Armije BiH, iz Unsko-sanskog, Srednjo-bosanskog i Zeničko-dobojskog kantona", kazao je Marušić.