Demokratija ne živi u BiH: Proglašeni smo hibridnim režimom, slični Turskoj

.
Utjecajni britanski magazin The Economist je u izvještaju o demokratiji za prošlu godinu režim u Bosni i Hercegovini okarakterisao kao hibridni. Time smo među najlošije rangiranim državama u Evropi.

Opći zaključak jeste da je 2020. bila loša za demokratiju širom svijeta. Od 167 zemalja obuhvaćenih analizom, Bosna i Hercegovina je na 101. mjestu.

 

Na Starom kontinentu su lošije rangirane Turska, Rusija i Bjelorusija. Režim u Turskoj je također okarakterisan kao hibridni, dok su režimi u Rusiji i Bjelorusiji okarakterisani kao autoritarni.

 

Od republika bivše Jugoslavije najbolje je pozicionirana Slovenija - na 35. mjestu.

 

Hibridni režim je mješavina autokratskog i demokratskog režima. Pored autoritarnih i hibridnih, zemlje su svrstavane u djelomično demokratske i u potpunosti demokratske režime.

 

Najbolje rangirana država na svijetu je Norveška, dok je najlošije rangirana, očekivano, Sjeverna Koreja. Također je očekivano da su države euroatlantskog svijeta najbolje ocijenjene, a to se prije svega odnosi na one skandinavske.

 

U Economistu su restriktivne mjere protiv pandemije koronavirusa naveli kao razlog narušavanja demokratije. Podsjetili su da postojanje izbora nije po sebi pokazatelj da je društvo demokratsko. Zbog toga su analizirani i nivo pluralizma, funkcionalnost vlasti, politička participacija, koliko je politička kultura demokratična i kakvo je stanje ljudskih prava.

 

Potcrtali su da samo 8,4 posto svjetske populacije živi u potpuno demokratskim režimima.