Demokratska fronta danas donosi odluku: Sa Bh. blokom ili SDA

Danas će u centrali Demokratske fronte u Sarajevu biti održana sjednica Predsjedništva ove stranke na kojoj će se razgovarati o narednim koracima DF u pogledu formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou.

Vrh stranke na čelu sa predsjednikom Željkom Komšićem trebao bi odrediti naredne korake u kojem pravcu će DF nastaviti svoje aktivnosti, tačnije da li će nastaviti sa participacijom u okviru Bh. bloka i opozicije ili će se odmetnuti i prihvatiti pozive iz SDA za učešće u vlasti.

Ovo će biti još jedan ispit za Bh. blok koji je u prethodnom periodu doživio niz udaraca, kako izvana, tako i iznutra. Svaki put do sada su Demokratska fronta, Socijaldemokratska partija i Naša stranka izlazile jedinstvene po pitanju zajedničkog djelovanja prevazilazeći nesuglasice.

SDA već ima dogovore o pravljenju koalicije sa SBB-om, A-SDA i PDA. Iako su načelno postigli sporazum, lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić je nedugo nakon sastanka u centrali SDA kazao da očekuje da DF sklopi pakt sa SDA što bi značilo da SBB na određen način ispada iz pozicije za učešće u vlasti odnosno da, kako je naveo Radončić, njegova stranka ne bi imala veliku želju da bude dio te koalicije.

Sjednica Predsjedništva DF-a počinje u 12 sati, nakon koje je predviđeno da se javnosti obrati Željko Komšić i saopći zaključke sastanka, kako prenosi Klix.ba.