Der Spiegel objavio kako hrvatski graničari zlostavljaju migrante: Vrati se u Bosnu

migranti
Brojni svjetski mediji i organizacije upozoravaju da Hrvatska granična policija zlostavlja migrante koji iz Bosne i Hercegovine žele ući u Hrvatsku kako bi se u konačnici domogli zemalja u kojima žele započeti život iznova. Der Spiegel je objavio dokaze.


Njemački Der Spiegel piše da se hrvatska policija svojim ophođenjem prema migrantima ismijava pravu na podnošenje zahtjeva za azil, omogućenom hrvatskim zakonodavstvom i Ženevskom konvencijom.

Svjedočenje Ibrahima, čije prezime nije objavljeno zbog njegove sigurnosti, otkrilo je brutalnost hrvatske policije koja je njega i njegove saputnike tukla metalnim palicama i drvenim šipkama.

"Vrati se u Bosnu", kazao mu je jedan od maskiranih muškaraca na engleskom, kad su ga isprebijanog doveli na obalu rijeke Gline, prirodne granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Video koji donosi Der Spiegel nastao je u martu 2020. u blizini mjesta Poljana. Za osobe u tamnim odorama tvrdi se da su pripadnici hrvatske policije koji prisilno tjeraju ljude iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.
 

Fotografije organizacija pokazuju izbjeglice pune rana, slomljenih ruku, izbijenih zuba i crnih podljeva. Nevladine organizacije, ljekari i UN-ova agencija za izbjeglice prikupile su hiljade takvih svjedočanstava.

Osim premlaćivanja i pljačkanja njihove imovine prijavljen je i jedan slučaj seksualnog zlostavljanja, objavio je ranije britanski list The Guardian.

Video možete pogledati i OVDJE