Desničari u Berlinu tražili ostavku Angele Merkel

Nekoliko hiljada građana iz cijele Njemačke okupilo se u nedjelju u Berlinu na protestnom skupu za "slobodu i demokratiju", događaju koji je organizovala krajnje desna parlamentarna stranka Alternativa za Njemačku (AfD), dok je kontramiting s druge strane rijeke okupio takođe više hiljada ljudi.

Pristalice AfD-a marširale su od glavne željezničke stanice prema Brandenburškim vratima, uzvikujući najdražu parolu stranke: kancelarka Angela "Merkel mora otići" i "Mi smo narod".

Demonstranti su nosili njemačke zastave, transparente sa natpisom "Bez islama u Njemačkoj".

Skupove obezbjeđuje 2.000 policajaca

S druge strane rijeke Spree, kod Reichstaga, hiljade sindikalaca, običnih građana Berlina te članova nekih muzičkih udruženja i stranaka konkurisalo je desnici, te spriječilo pristalice AfD-a da prođu ranije zacrtanim putem blokiravši im jedan most.

Na ulicama je oko 2.000 policajaca, koji su raspoređeni kako bi spriječili moguće incidente.

Alternativa za Njemačku je postala najveća opoziciona partija u toj zemlji nakon što je prošle godine na parlamentarnim izborima osvojila 12,6 odsto glasova, pod uticajem sve većeg raspoloženja građana protiv migranata i protiv establišmenta, napominje AP.

No uspjeh stranke je stvorio i pokret otpora koji čine grupe koje su se ujedinile pod krovnu organizaciju "Stop mržnji".