Detalji akcije MUP-a KS u kojoj je uhapšen Dario Delibašić

Sin legendarnog košarkaša Mirze Delibašića dovodi se u vezu s pomaganjem pljačkašima da otmu 25-godišnjeg Turčina i ukradu mu vozilo.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uhapsili su jučer u Sarajevu Darija Delibašića, sina legendarnog košarkaša Mirze Delibašića, zbog sumnje da je učestvovao u otmici 25-godišnjeg Turčina T. K., o čemu je naš list prvi pisao još 26. aprila. 

Šest osoba

Delibašić je uhapšen po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo i jučer je zadržan na kriminalističkoj obradi u MUP-u KS. Potvrdila je to i Azra Bavčić, portparol Tužilaštva.

On će, prema saznanjima „Avaza“, danas oko 12 sati biti predat tužiocu na ispitivanje. Delibašić se, prema našim informacijama, dovodi u vezu s osobama koje su otele T. K. 17. aprila u ilidžanskom naselju Pejton, dok je upravljao automobilom Golf 6, a privođen je i prošle sedmice na saslušanje. Delibašić je, kako saznajemo, šestorici otmičara iznajmio kuću na Otesu i bio je posrednik u ovom krivičnom djelu.

Nezvanično, MUP KS priveo je jučer još jednu osobu koja se dovodi u vezu s otmicom, ali do zaključenja ovog izdanja „Avaza“ nije bilo poznato više detalja. Tužilaštvo za ovo krivično djelo sumnjiči šest osoba, a četiri se nalaze u bijegu. U istragu su uključeni i pripadnici Federalne uprave policije (FUP) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Pljačkaši su prije dvije sedmice, kako nam je potvrđeno, ukradeni Golf 6 ostavili u jednoj ulici na Ilidži, a istragom je utvrđeno da su na meti, osim T. K., bile i druge osobe iz Sarajeva, kojima su oteta vozila i tražen višemilionski otkup.

- U narednim danima očekuje se još hapšenja, jer su osobe koje se dovode u vezu s otmicom locirane. Nemaju veze sa „škaljarskim klanom“ niti sa Srbijancima i Crnogorcima. Ovo su domaći kriminalci koji otimaju automobile i onda traže otkup – kaže naš izvor iz Tužilaštva.

Mladić T. K., državljanin BiH i Turske, SIPA-i je prijavio da su ga 17. aprila u ilidžanskom naselju Pejton, dok je upravljao automobilom Golf 6, s tri vozila, od kojih je jedno Touareg, presrele nepoznate osobe naoružane automatskim puškama.

Šta je ispričao

Prema njegovim tvrdnjama, uz prijetnju puškom i pištoljem izvukli su ga iz vozila, svezali i stavili mu fantomku na glavu te ga odvezli na nepoznatu lokaciju, gdje su ga držali cijelu noć, da bi ga sutradan ostavili u sarajevskom naselju Otoka.

On je slučaj prijavio u petak, 18. aprila, SIPA-i, a ova policijska agencija s time je upoznala MUP Kantona Sarajevo.

U izjavi SIPA-i, kako smo i objavili, naveo je da su ga pljačkaši udarali te prijetili smrću i njemu i njegovoj porodici. Kazao je da su mu najprije tražili 500.000 eura, uz naredbu da im narednog dana donese još 200.000 eura.

Odvezli ga na Otoku  

U izjavi SIPA-i, T. K. je ispričao da su mu otmičari skinuli sat, uzeli mobitel i 1.000 KM, a potom odlučili da ga puste kako bi pripremio novac koji mu je tražen. Kazao je da ga je zatim jedan od razbojnika, za kojeg je rekao da je krupnije tjelesne građe, Touaregom odvezao na Otoku, gdje mu je skinuo fantomku s glave te se udaljio u nepoznatom pravcu. On je sve ispričao roditeljima, koji su zatim slučaj prijavili policiji.

Mjesec dana ne spavamo

Otac mladog Turčina S. K. (identitet poznat „Avazu“) javio se jučer našem listu. On nam je rekao da je u toku ozbiljna istraga i također potvrdio da s pljačkom i otmicom njegovog sina nemaju nikakve veze škaljarci, opasni klan koji djeluje po Evropi, prenosi Dnevni avaz.

- Mi mjesec dana ne spavamo. Sve će se znati u narednim danima. Priča je zaista ozbiljna – rekao nam je on.