Detalji krvavog Uskrsa u Šri Lanki: Ministar zdravstva iznio niz uznemirujućih podataka

Ministar zdravstva Šri Lanke u ponedjeljak je održao pres-konferenciju na kojoj je iznio niz uznemirujućih poruka koje će razbuktati i politički rat u toj ranjenoj otočnoj zemlji.

Ukratko, Rajitha Senaratne je potvrdio da je predsjednik države prije dvije sedmice znao da se napadi spremaju.

I ne samo to, ministar tvrdi da je u pismu koje je napisao prvi čovjek obavještajne agencije stoje i imena napadača koji su na krvavi Uskrs pobili najmanje 290 ljudi.

- Da, mogu potvrditi da su neke službe bile informirane o budućim napadima već 4. aprila, dakle prije više od dvije sedmice - rekao je Senaratne.

U Šri Lanki predsjednik je zadužen za sigurnost i obavještajce, a tenzije između njega i premijera Vikremesingea su još odranije velike.

- Tog 9. aprila prvi čovjek obavještajne agencije napisao je pismo u kojem je spomenuo nekoliko terorista iz lokalne militantne organizacije. Nažalost, to pismo nikada nije stiglo do premijera - rekao je ministar zdravstva.  

Dodao je da ne namjeravaju prebacivati odgovornost na drugu stranu, ali da su to što je rekao činjenice.

- Ne moram vam ni govoriti u kakvom smo šoku bili kada smo vidjeli te izvještaje - kazao je.

Ministar Senaratne nije otkrio ko stoji iza tih napada, ali pretpostavlja se da se radi o malo poznatoj islamističkoj grupi NTJ (National Thowheeth Jama’ath). Međutim, jasno je da oni nisu jedini krivci.

- Iza svega stoji međunarodna teroristička mreža bez čije pomoći ovi napadi ne bi bili izvodivi - kazao je Senarante.

Ministar je na kraju dodao da će porodice žrtava napada dobiti oko 5.000 dolara pomoći te da će država platiti sve troškove pokopa.

- Kao vlada, mi smo odgovorni za sve ovo. Ispričavamo se - poručio je na kraju.

Izvor: