Počelo provođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području Cazina nakon poplava

Zahvaljujući obimnim aktivnostima u proteklom periodu život na području Cazina je u značajnoj mjeri normalizovan. Sve putne komunikacije na području grada su prohodne i saobraćaj se odvija normalno.

Ekipe za procjenu šteta su od jučer na terenu u mjestima koja su najviše pogođena poplavama. Aktivirala su se neka stara te pojavila nova klizišta, dosta stambenih i pratećih objekata je bilo poplavljeno, neka mjesta odsječena, a neizbježne su i štete na poljoprivrednim uslovima o kojima ćemo biti upoznati u narednim danima. Oštećenja na mostovima su uredno obilježena te se planira njihova sanacija.

Danas se nastavljaju aktivnosti pripadnika Civilne zaštite, VJ Cazin, JKP „Vodovod“ i „Čistoća“, kao i JU „Komunalno-stambeni fond“ i JU „Direkcija regionalnih cesta USK“ na evidentiranju i sanaciji nastalih šteta i oštećenja u okviru njihovih nadležnosti.

Poplave mogu ugroziti zdravlje ljudi na mnogo načina pa su hitne mjere predostrožnosti za zaštitu zdravlja u poplavljenim područjima od izuzetne važnosti. Zbog toga je HES služba Doma zdravlja Cazin još jučer započela sa dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom stambenih objekata te aktivnosti nastavlja i danas. Veterinarska stanica Cazin od danas provodi spomenute mjere u štalama i ostalim objektima gdje se drži krupna i sitna stoka.