DF i GS otkazali predizborni skup u Sarajevu zbog protesta za Dženana Memića

Smatramo da nije primjereno, u isto vrijeme kada je planirano okupljanje velikog broja građana koji traže istinu u vezi nerazjašnjenje tragične smrti jednog mladog sugrađanina, držati političke govore na bini ili javno emitirati promotivne spotove.

Koalicija Demokratska fronta - Građanski savez planirala je 5. oktobra u Sarajevu ispred Zemaljskog muzeja organizirati predizborni skup na kojem bi poslali završne poruke pred nastupajuće opće izbore. No, otkazali su ovaj predizborni skup.

- Smatramo da nije primjereno, u isto vrijeme kada je planirano okupljanje velikog broja građana koji traže istinu u vezi s nerazjašnjenjem tragične smrti jednog mladog sugrađanina, držati političke govore na bini ili javno emitirati promotivne spotove.

Svjedoci smo da se u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa tako i u Sarajevu, traži istina vezano za brojna krivična djela koja ostaju nerazjašnjena i podržavamo građanski aktivizam koji na miran i dostojanstven način potiče otkrivanje počinioca kaznenih djela, ma ko oni bili.

Kako je u predviđenom terminu već najavljen dolazak velikog broja naših članova i gostiju, odlučili smo da taj dan u Sarajevu organiziramo dostojanstvenu šetnju gradom i druženje s građanima, što je tokom kampanje i bio naš najčešći način komunikacije s potencijalnim biračima, pa i onaj koji je sa strane birača bio najprihvatljiviji.

Također, pozivamo druge političke subjekte da 5. oktobra u Sarajevu otkažu svoje eventualne predizborne skupove iz razloga koje smo prethodno obrazložili - poručili su iz koalicije DF-GS.

Podsjećamo, otac stradalog mladića Dženana Memića, Muriz, pozvao je sve građane da 5. oktobra dođu ispred BBI centra u 18 sati. Riječ je o nenajavljenim protestima.