Diana Kajmaković, državna tužiteljica, na američkoj crnoj listi

.
Diana Kajmaković je nastavila da podriva demokratiju i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini

 

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) danas je Dianu Kajmaković, državnu tužiteljicu Tužilaštva BIH, na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033 stavio na crnu listu. 

Kajmaković je označena kao odgovorna za ili saučesništvo u korupciji ili potkopavanju demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu. Današnja akcija unapređuje strategiju Sjedinjenih Država da poziva na odgovornost one koji vrše destabilizirajuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu. Ove aktivnosti se dešavaju u pozadini najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine, dok etnonacionalistički političari i pridružene mreže pokroviteljstva nastavljaju da potkopavaju zemlju.

- Diana Kajmaković je nastavila da podriva demokratiju i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini - rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijske obavještajne službe Brian E. Nelson. 

 

 

- Današnje imenovanje jača opredijeljenost Sjedinjenih Država za stabilnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu ciljajući na pojedinca koji je odigrao centralnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji.

Državno tužilaštvo BiH osnovano je s nizom ciljeva uključujući osiguranje poštivanja ljudskih prava i vladavine prava u zemlji. Njegov rad se obavlja u skladu sa ustavom i zakonima BiH i zahtijeva da tužioci obavljaju svoje dužnosti bez naklonosti, pristrasnosti ili predrasuda. Nezavisnost bh. pravosudnog sistema je preduvjet za vladavinu prava.

"Drsko korumpirana državna tužiteljica"

Uprkos ovim obavezama da se izbjegne tužilačke malverzacije, Diana Kajmaković je drsko korumpirana državna tužiteljica BiH povezana sa kriminalnim organizacijama. U sklopu većeg suzbijanja organiziranog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražitelji su analizirali privatne razgovore vođene putem šifriranih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci su u ovim šifrovanim razgovorima pominjali Kajmaković, koja je radila na nekim od istraga koje se tiču ove aktivnosti. Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomogla u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomogla kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala da blokira istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama.

Kajmaković je danas sankcionisana po E.O. 14033 zato što je odgovorna ili saučesnik, ili direktno ili indirektno angažovana u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu. Kajmaković je dodatno određena prema E.O. 14033 za odgovornost ili saučesništvo u korupciji vezanoj za zapadni Balkan, ili direktno ili indirektno angažovanje u njoj.

Implikacije sankcija

Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini određene osobe koja se nalazi u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u. OFAC-ovi propisi općenito zabranjuju sve transakcije američkih osoba ili osoba unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini sankcionisanih ili na drugi način blokiranih osoba, osim ako nisu ovlaštene općom ili posebnom licencom koju je izdao OFAC, ili izuzeta. Osobe iz SAD mogu se suočiti sa građanskim ili krivičnim kaznama za kršenje ovih zabrana.

Snaga i integritet sankcija OFAC-a proizlaze ne samo iz OFAC-ove sposobnosti da sankcioniše i doda osobe na Listu posebno određenih državljana i blokiranih osoba (SDN), već i iz OFAC-ove spremnosti da ukloni osobe sa SDN liste u skladu sa američkim zakonom. Krajnji cilj sankcija nije kažnjavanje, već pozitivna promjena u ponašanju. 

FOTO: AVAZ