Dijalizni centar u Cazinu završen prije pet mjeseci, ali još ne radi

Dijalizni centar u Cazinu otvoren je prije pet mjeseci, ali iako je sva potrebna oprema instalirana, još nije počeo s radom.

Njegova vrata su zatvorena za pacijente zbog problema tehničke prirode, tvrdi Amir Murić, direktor cazinskog Doma zdravlja, prenosi Avaz.

 Formirana Komisija

- Problem je nastao u Federalnom ministarstvu zdravstva, koje treba da izda rješenje o registraciji. Formirana je Komisija koja je trebala doći, ali su zbog bolesti jedne članice odgodili dolazak. Drugi problem je što Federalno ministarstvo nije formiralo komisiju za polaganje ispita sestara i doktora koji su bili na edukaciji u Kliničkom centru u Sarajevu - kazao je Murić i dodao da očekuje potpisivanje ugovora sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Federacije BiH, čime bi se stekli uvjeti za početak rada Dijaliznog centra do kraja marta ove godine.

Zbog kašnjenja u radovima, početak funkcioniranja Dijaliznog centra lani je već jednom prolongiran. Dom zdravlja Cazin utrošio je za Centar četiri miliona KM vlastitih sredstava, dok je Vlada Unsko-sanskog kantona pomogla gradnju sa 370.000 maraka.

Imena pacijenata koji će uskoro na dijalizu u Cazin, već se znaju. Njih je ukupno 52 iz Cazina, Velike Kladuše i Bužima. Bit će to ogromno rasterećenje Dijaliznog centra u Bihaću, koji radi u dvije, a često i u tri smjene. Jedini je to centar u Unsko-sanskom kantonu koji je u funkciji i koji opslužuje skoro 100 pacijenata, od kojih pojedini, da bi došli na dijalizu, prijeđu više od 600 kilometara sedmično.

Rok trajanja

- Dijalizni aparati imaju zakonski određen rok trajanja. To je skoro 15.000 radnih sati, što je sedam godina upotrebe. Kod nas su svi aparati prešli taj zakonski prag, ali su ispravni. No, kako su to stari aparati, s dosta radnih sati, skloni su kvarenju – ističe dr. Mirjana Mujakić, šefica Odsjeka za hemodijalizu u Bihaću.

Transplantacija spas

U Udruženju bubrežnih bolesnika USK ističu da u transplantaciji vide jedini spas. Apeliraju na vlasti da u tom pogledu učine dodatne napore. Da je neophodno ubrzati sve procese u zemlji u vezi s transplantacijom, koja još nije zaživjela, smatra i dr. Mujakić.

- Bojim se da uspjeha nećemo imati dok ne bude jedne šire akcije u kompletnom društvu, da se po tom pitanju promijeni svijest - kazala je Mujakić.

Image