Dijalizni i transplantirani bolesnici u FBiH mjesecima čekaju izmjene zakona: Sačinjavaju spisak ko je spreman prekinuti dijalizu

Home

Dijalizni i transplantirani bolesnici u FBiH mjesecima čekaju izmjene zakona: Sačinjavaju spisak ko je spreman prekinuti dijalizu


Sačinjava se spisak dijaliznih bolesnika koji su spremni prekinuti dijalizu i time rizikovati život, odnosno doći na protest pred Parlament FBiH i biti tu nekoliko dana.

Konačnu odluku o tome hoće li poduzeti ovakav radikalan potez, članovi Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH donijet će krajem ovog mjeseca.  

U ovom udruženju danas su istakli da Ministarstvo zdravstva FBiH mjesecima ne uspijeva ili ne želi da izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva FBiH dođu na dnevni red sjednice Vlade, uz različita opravdanja.

- Čekalo se da mišljenje na izmjene zakona daju Posavski i Livanjski kanton, koji ga još nisu uputili. Čeka se i mišljenje raznih komisija Parlamenta. Krajem oktobra je Svjetski dan darivanja organa. Tada ćemo vidjeti dokle se došlo – rekao nam je danas Muhamed Kadrić, zamjenik predsjednika Udruženja.

Istakao je da im je cilj da se izmjene zakona usvoje do kraja godine, a one su važne jer  bi rezultirale većim brojem transplantacija..

 

(Izvor: Avaz)

 


 

Tagovi
Objavio: Ned, 01/10/2017 - 15:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top