Dijaspora dočekala: Ambasada BiH u Kanadi ponovo će biti kuća našim ljudima

.
Nakon borbe koju su vodili sa ambasadorom Markom Milisavom, savjetnica Daniela Čolić je poslala jasnu poruku da ambasada ponovo širom otvara vrata za svoje građane

Prošlo je deset godina otkako su predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi dobili poziv na razgovor od strane Ambasade Bosne i Hercegovine u Ottawi, ističu iz Intituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Dugogodišnji "trend" prekinula je Daniela Čolić, savjetnica u Ambasadi, dodali su.

Vrata širom otvorena

Naime, direktor IGK Emir Ramić je ovom prilikom upoznao savjetnicu Čolić sa aktivnostima bh. dijaspore u ovoj državi, do sada izvršenim zadacima i najbitnijim planovima za budućnost.

Ramić je posebno istakao značajne bileteralne sporazume između BiH i Kanade, razvoj ekonomske, kulturne i akademske diplomatije, aktivnosti za ponovno otvaranje Ambasade Kanade u Sarajevu, otvaranje institucije Počasnog konzula BiH u Torontu, kao i bratimljenje Sarajeva sa gradovima Calgary i Hamilton.

Savjetnica Daniela Čolić je poslala jasnu poruku da Ambasada BiH u Ottawi ponovo širom otvara vrata za svoje građane koji trebaju da osjete da je to njihova bosanskohercegovačka kuća i da su uvijek dobrodošli.

- Ponovo će se aktivirati rad Ambasade sa dijasporom u Kanadi. Ambasada više neće biti nedostupna. Aktivno će nastupati prema dijaspori, a savjetnica već planira posjete našim zajednicama širom Kanade. Čolić je pozvala bh. organizacije i zajednice u Kanadi da zajedno sa Ambasadom definiraju projekte od važnosti za BiH i zajednički rade na njihovoj implementaciji. U koordinaciji sa Ambasadom, potrebno je definirati nastup prema kanadskim zvaničnicima i institucijama s ciljem promoviranja zajedničkih interesa BiH i Kanade, poručuju iz IGK o susretu Ramića i Čolić.

 

Foto: Emir Ramić i Daniela Čolić/ Facebook

Dodaju i to da je naglašen jedan od ključnih interesa BiH, a to je da se ponovo aktivira rad Kluba za BiH u kanadskom parlamentu, "s ciljem jačanja i unapređenja odnosa između BiH i Kanade, kao istinskog prijatelja BiH".

- Zahvaljujući angažiranoj i obrazovanoj savjetnici Danieli Čolić, Ambasada će ponovo postati mjesto prezentacije najboljih i naznačajnijih bh. vrijednosti i interesa. U Ambasadi će se promovisati knjige bh. autora, kulturna, sportska i akademska postignuća bh. građana i organizacija. Ambasada će organizovati dane otvorenih vrata gdje će Kanađani moći upoznati i naučiti bh. tradiciju, historiju i kulturu. Ambasada će konačno postati mjesto bh. okupljanja u Kanadi, poručio je Ramić.

Posebno je istaknut značaj jačanje strateških odnosa i mostova između Kanade i BiH.

- Nadamo se, da ćemo dočekati da bh. Ambasada u Ottawi počne uživati ugled kakav zaslužuje. Prvi korak bi bio uspostavljanje B/H/S rotacije ambasadora. U bh. diplomatiji etnička rotacija ambasadora je predviđena za najvažnije zemlje, Kanada nije na toj listi, i to je za nas neki čudan način, čudan odnos. To je čudno i bh. dijaspori i kanadskim zvaničnicima. Kanada je država sa snažnom, odlučnom i sposobnom bh. dijasporom, prva je na listi poželjnih zemalja za život, pluralna i dinamična, utočište prognanim i obespravljenim, ekonomski super-jaka, najvećči susjed i saveznik je SAD-a, šampion u demokratiji i ljudskim pravima. Ali, u Ottawi se bh. ambasadori postavljaju na neki čudan način.

Težak zadatak

Kanada nije na B/H/S rotaciji, dakle nije važna. I kako u takvim okolnostima očekivati da uspije misija bh. zajednice u Kanadi koja traže da se Ambasada Kanade ponovo uspostavi u Sarajevu. Vrlo težak zadatak za nas, ali prvi korak bi trebao biti da se udovolji rotacionom sistemu koje je, eto, kriterij po kome se mjeri važnost zemlje u koje šaljemo bh. ambasadore, zaključio je Emir Ramić.

Podsjetimo, dijaspora BiH u Kanadi godinama muku muči sa ambasadorom Markom Milisavom, zbog čega su se sa peticijama za smjenu istog obraćali institucijama BiH.

 

Foto: Facebook