Dinamična vremenska prognoza pred nama: Kiša, razvedravanje, pa novo zahlađenje

.-

Bosna i Hercegovina, suočava se s nepredvidivim vremenskim prilikama, što potvrđuje i najnovija prognoza BHMeteo.ba za narednu sedmicu. Prema najavama, očekuje nas dinamična sedmica s promjenljivim vremenom i različitim meteorološkim fenomenima.

Ponedjeljak će započeti relativno stabilnim vremenom, no tokom poslijepodneva očekuje se promjena. Dnevni razvoj oblaka dovest će do kiše i lokalnih pljuskova s grmljavinom, prvenstveno na centralnim i sjeverozapadnim područjima Bosne.

Količine padavina varirat će od 10-20 l/m2, dok će na većim nadmorskim visinama padati susnježica i snijeg. Temperature će se kretati od 3 do 9°C ujutro i od 13 do 19°C tokom dana, najtoplije na jugu i sjeveru zemlje.

 

U utorak nas očekuje razvedravanje i postepeni prestanak padavina. Zapuhat će umjeren do jak sjeverac i bura, uz osjetno svježiji zrak.

 

Noću će temperature pasti ispod nule, s mrazom u mnogim dijelovima zemlje.

Od četvrtka se očekuje postepeno zatopljenje, uz okretanje strujanja na južna strujanja. Međutim, stručnjaci upozoravaju na neizvjesnost u vezi s trajanjem južine, koja bi prema trenutnim prognozama mogla potrajati do 23. marta. Nakon toga, ponovno se očekuje zahlađenje uz padavine.