Heftičnjak: Dinokio u zemlji čudesa

heft154

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Šepić poručio da je NiP lažna alternativa i isti kao i vladajuća stranka

Ako je Dragan Čović šampion licemjerja na ovoj visokoj političkoj razini, jer se fol zaklinje u ''europske vrijednosti'' a svaki put glasa protiv zakona koji bi trebali donijeti te standarde, prvak kantonalnog licemjerja je Elmedin Dino Konaković. Čovjek koji kontroliše kompletnu Vladu Kantona Sarajevo, jer ima većinu ministara u njoj, osuo je paljbu po ''paradi ponosa'' koja se održala u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Hem što je njegov ministar Adnan Delić privatizirao ministarstvo privrede, pa na službenoj stranici soli naknadnu pamet, Konaković je otišao korak dalje pa bi donosio zakone koji bi zabranjivali okupljanja... Dino Konaković i njegova stranka Narod i pravda je vlast. Nije opozicija. Oni upravljaju. I ne mogu oni sami sebi biti opozicija. To je priča za naivne. Ovakvi stavovi samo ogoljuju nipovsku politiku – radi se o lošoj kopiji SDA, iz koju su izašli ne da bi mijenjali stvari ''iz temelja'' nego da bi ostvarili lične koristi, na istim onim principima na kojima su decenijama djelovali unutar SDA. Konaković koji se okružio sve samim decenijskim članovima SDA i bivšim studentima fizičkog dok se paradira gradom gdje je on apsolutna vlast ponaša se kao Alisa u zemlji čudesa. Nakon što je razotkrivena njegova bliskost u stavovima sa onim Dragana Čovića i nakon ovog političkog fijaska sa paradom u Sarajevu, očito da je NiP-ov zenit stvar prošlosti. Licemjerje ima rok trajanja. Narod to skonta. Nekada brže, nekada sporije. Krajišnici dobro znaju to procijeniti. Zato Konaković i njegov NiP nikada i nije uspio u USK. Neće ni u oktobru.

 

Potvrđena optužnica protiv predsjedavajućeg Skupštine USK Razima Halkića

Skupština Unsko-sanskog kantona odavno je postala pijaca u kojoj se može kupiti sve i svašta. Posebno ne treba zaboraviti na one ''narodne'' zastupnike koji imaju vlastite ministrice i sa njima paradiraju kao da je kantonalni budžet njihova privatna prćija. Prave pravde kao i da nema, ali ponekad i pravosudni sistem prividno barem proradi pa pokrene ono što mu je obaveza. Tako je ovog puta stigla optužnica do samog vrha Skupštine USK. Naime, Općinski sud u Bihaću je svojim rješenjem potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK Bihać protiv predsjedavajućeg Skupštine USK, Razima Halkića, zbog krivičnog djela Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 382. stav 2. Krivičnog zakona FBiH. Halkić je član SDP-a, onog kojeg u vidu Denisa Bećirevića nudi lažnu alternativu, i stranke koja ponekad izgleda karikaturalno, o čemu svjedoči primjer ostavke akademika Suada Kurtćehajića koji je prije izašao iz partije nego što je ušao u nju. Optuženom Halkiću se stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je koristeći svoj službeni položaj kao predsjedavajući Skupštine USK i poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini USK kao dio vladajuće većine u Skupštini USK, posredovao spram Zikrije Durakovića kao poslanika u Skupštini USK na način da je, protivno općim i osnivačkim aktima JU Direkcije regionalnih cesta USK, spomentom Durakoviću usmeno ponudio i obećao poziciju direktora JU Direkcije za ceste USK, kako bi isti kao poslanik u Skupštini USK glasao za Odluku o budžetu USK za 2021. godinu i kako bi dalje kroz vršenje službene funkcije poslanika u Skupštini USK i kroz službene radnje glasao na način da podržava odluke postojeće skupštinske većine.

 

Kandidat Koalicije Država Mirsad Hadžikadić: Da li EU želi da nas nema?

Ove sedmice smo dobili još jedan šamar iz Evropske unije. Dok su Ukrajina i Moldavija dobile bezuslovan status kandidata, Bosna i Hercegovina je opet ostala kratkih rukava. I sad možemo kleti Evropu samu, ili naše jadne lidere koji su nas unakazili za decenije prosperiteta, ali najveću cijenu će platiti građani naše zemlje. I tu je suštinski problem. O sramotnom zasjedanju Vijeća Evropske unije na kojem ponovo BiH nije dobila status kandidata, oglasio se i Mirsad Hadžikadić, kandidat Koalicije Država za Predsjedništvo BiH. “Izvještaji kažu da EU ne želi da nam da status kandidata za članstvo u EU zbog Dodika. E to ne razumijem. Znači, poruka Dodiku je: 1. nastavi da praviš probleme napretku Bosne i Hercegovine, 2. sve dok praviš probleme, mi ćemo sprječavati Bosnu i Hercegovinu da riješi svoje probleme i 3. kad ti dobiješ što želiš i prestaneš praviti probleme, mi ćemo onda pomoći Bosni i Hercegovini da se riješi problema kojih više nema. Uz to još i dodaju da treba popraviti Izborni zakon tako što će građani imati i manje prava nego ovo malo prava što ih imaju sada. Izgleda da oni ne vode Bosnu i Hercegovinu kao evropsku državu. Ili možda čak žele i da je nema? – zapitao se kandidat Koalicije Država za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Mirsad Hadžikadić.

 

Kome smeta ezan? - Email zastupnice Naše stranke uzburkao javnost, ona oštro demantirala da je to njen stav

Ove sedmice dramu je podigao i email zastupnice Naše stranke u Parlamentu Federacije, Miomirke Melank, a u kojem se negativno piše o ezanu. Sam email je sramotan. Međutim, kada su se stvari počele odmotavati jasno je da iza čitave drame stoji bivša članica NS-a Amra Zulfikarpašić koja je zloupotrijebila svoj status u Udruženju likovnih umjetnika, sa čije email adrese je upućena sporna poruka. Dušebrižnici iz SDA su odmah skočili da optuže Melank, ali njihovo maslo naravno da nije za ramazana. Zastupnica Melank je ponudila svoje objašnjenje: ''Ezan je, kao i crkvena zvona, neraskidivi dio mog kulturnog identiteta kao i Sarajeva u kojem sam odrasla i formirana kao ličnost.'' Oglasili su se i iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH poentirajući da ezan vijekovima nikome nije smetao: ''Zar umjetnost nije težnja da se čovjek uzdigne na viši nivo, da se razvije ono dobro u njemu, da se dodatno oplemeni ambijent i prostor u kome se živi? Da se na vidjelo iznesu ljepota i uzvišena osjećanja? Ezan ima tu svrhu. Milomirka ima mržnju. Istinska umjetnost s tim nema ništa. Politička, pak, stranka čija je Milomirka zastupnica trebala bi imati brigu'' – kaže se u saopćenju Rijaseta.

 

Obračun Salke Zildžića i Smaje Mandžića u kancelarijama SDA

Na sjednici Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona u ponedjeljak je došlo do naguravanja između federalnog zastupnika SDA Salke Zildžića i kantonalnog zastupnika te stranke Smaje Mandžića. Teži fizički obračun spriječili su članovi Kantonalnog odbora SDA TK koji su uspjeli razdvojiti Zildžića i Mandžića. – Zapamtit ćeš me – kazao je Mandžić Zildžiću dok su ih stranačke kolege pokušavale razdvojiti. U jednom trenutku, Mandžić je pokušao prići Zildžiću s druge strane stola, ali su članovi KO SDA TK izgurali federalnog zastupnika iz stranačkih prostorija. Situaciju je pokušao smiriti Azmir Husić, također bivši kadar PDA koji je odnedavni postao član SDA. Do sukoba je došlo zbog stranačkih listi za predstojeće Opće izbore. No, sjednica je prekinuta, tako da liste nisu usaglašene. Smajo Mandžić u Skupštinu Tuzlanskog kantona ušao 2018. godine, kao zastupnik PDA Mirsada Kukića. U oktobru 2019. godine isključen je iz Kukićeve stranke, jer nije poštovao odluke stranačkih organa.

 

Nakon toga, Mandžić postaje nezavisni zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona, ali se ubrzo učlanjuje u SDA.

 

Naša šampionka Lana Pudar osvojila šesto mjesto u finalu Svjetskog prvenstva

Lana Pudar je napravila novo čudo. Nakon sjajnih nastupa na 100 metara delfin, mlada Mostarka je u velikom finalu utrke 200 metara delfin/leptir na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti zauzela fantastično 6. mjesto. Otplivala je dionicu u vremenu 2:07:85 što joj je dalo najbolju poziciju od svih plivačica iz Evrope. Ovo je odličan rezultat kada se uzme u obzir teška konkurencija. Zlato je osvojila Summer Mcintosh iz Kanade, koja je čak godinu mlađa i od Pudareve.

Do kraja SP-a, 16-godišnja mostarska plivačica takmičila se još u utrci 50 metara leptir, ali se nije uspjela plasirati u finale. Bosna i Hercegovina i Mostar su ponosni na svoju sjajnu plivačicu. Sada je na vlastima da ispune svoje obećanje i izgrade olimpijski bazen u Mostaru. Lana je zaslužila i mnogo više...