Direktor firme iz Bosanske Krupe osuđen na tri godine zatvora, oduzeto mu 160.000 KM

.

Presudom Kantonalnog suda u Bihaću Zihad Jašaragić iz Bosanske Krupe osuđen je na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti, dok je Sead Patković osuđen na godinu dana zatvora zbog istog djela.
Uz to je od Jašaragića oduzeta protivpravna imovinska korist u iznosu od 160.000 KM, saopćeno je danas iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.


Jašaragiću je stavljeno na teret da je kao direktor firme "Safebus" dao pozajmicu Patkoviću u iznosu od 160.000 KM is njim zaključio ugovor, a potom je Patković Jašaragiću kao građaninu pozajmio tih 160.000 KM.


- Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona Bihać optuženom je stavilo na teret da je dana 28. decembra 2018. godine, u Bosanskoj Krupi, kao odgovorna osoba, direktor pravnog lica "Safebus" d.o.o. Bosanska Krupa, ovlašten da raspolaže novcem sa računa firme, svjestan da svoj položaj direktora koristi suprotno interesima pravnog lica "Safebus" i da sebi pribavlja protivpravnu imovinsku korist i htijući to, iskoristio svoj službeni položaj tako što je kao direktor pravnog lica "Safebus", gdje je pravno lice u svojstvu zajmodavca sa Patković Seadom kao zajmoprimcem, zaključio ugovor o pozajmici kako bi imao pravni osnov za isplatu novčanog iznosa sa poslovnog računa firme, u kome je naznačeno da je Patković Sead dužan novac vratiti u roku od 24 mjeseca, nakon čega je na račun Patković Seada isplatio novčani iznos od 160.000 KM.


A potom 8. januara 2019. godine sa Patković Seadom kao zajmodavcem zaključio novi ugovor o pozajmici kao fizičko lice i zajmoprimac na osnovu kojeg je Patković Sead njemu pozajmio novac u iznosu od 160.000 KM, koji novac je Patković Sead 8. januara 2019. godine uplatio na lični račun Zihada Jašaragića na koji način je prouzrokova štetu privrednom društvu "Safebus", a sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 160.000 KM.


Dakle, kao odgovorna osoba u Federaciji iskorištavanjem svog službenog položaja pribavio sebi imovinsku korist koja prelazi iznos od 50.000 KM čime je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3 u vezi sa stavom 1 KZ FBIH - saopćili su danas iz Tužilaštva USK